≡ Menu

Състезания със спортни гълъби

Състезания със спортни гълъби  Какво точно представляват състезанията със спортни гълъби и какви са дистанциите, които прелитат те в състезанията?

Това са въпроси, които много от начинаещите гълъбовъди си задават и тук ще се опитаме да разясним техните отговори.

Как протича състезанието със спортни гълъби

Гълъбите, които ще се състезават се откарват на отдалечено място, от което се пускат да летят.

В най-общи линии може да се каже, че дължината на самото състезание е разстоянието от точката на пускане на гълъба до пристигането му в гълъбърника, като се засича времето за което е преодоляно това разстояние. Гълъба, който е прелетял разстоянието с най-висока скорост печели състезанието.

състезания на спортни гълъбиКак се определя с абсолютна точност разстоянието, което прелитат гълъбите

Разстоянието се определя, като се използват GPS точки, те предварително са взети за всички участниците и е отбелязано местоположението на гълъбарниците, в които ще се прибират спортните гълъби. Взима се и контролна GPS точка на мястото на което са откарани за пускане гълъбите, като предварително се знае колко е приблизителното разстояние по права линия.

Примерно, състезанието трябва да е от 320 километра. Спира се превозното средство с което се откарват гълъбите на мястото на което се знае, че е отдалечено на 320 километра и се взимат GPS координатите, но ако разстоянието е недостатъчно и не стига един километър примерно е 319 километра трябва да се продължи докато се достигне правилната дистанция която е 320 километра.

Какви са дистанциите, които изминават спортните гълъби в различните състезания

Дистанциите, които прелитат спортните гълъби традиционно са разделени на три вида, както следва- къси, средни и дълги разстояния. Разбира се в процес на времето, след като дистанциите са се увеличавали се е достигнало и до дистанцията „маратон”, и с тази дистанция стават четири на брой. Тази дистанция започва все повече и повече да се използва, като напълно отделна дистанция от дългите разстояния.

Състезанията се разделят спрямо километрите по следният начин:
Категория “А” – къси разстояния от 100 километра до 350 километра
Категория “В” – средни разстояния от 300 километра до 600 километра
Категория “С” – дълги разстояния над 500 километра
Категория “Е” – маратон – разстояния над 800 километра

При нормални метеорологични условия (хубаво ясно време), километрите при дистанциите са почти същите. Но при лошо време и един много сериозен насрещен вятър, един полет от 350 километра заприличва повече на полет от дълги разстояния над 500 – 600 километра поради огромните усилия, които гълъба трябва да положи за да се справи с насрещния вятър, за да се прибере в гълъбарника си.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!