≡ Menu

Гълъбите могат да идентифицират рака на гърдата, както и хората

Гълъбите могат да идентифицират рака на гърдата Обучени  гълъби, са участвали в проучване, изследващо способността им да различават раковите от здрави проби от гърдата.
Гълъбите са успели да използват това, което са научили, като правилно са забелязвали тумори в невидими микроскопски образи.
Те също се справят добре с определена задача за класифициране на мамографията, макар че вторият тест за мамография (разпознаващ подозрителни бучки) се оказва твърде труден.
Способността на гълъбите може да помогне за подобряването на новите диагностични технологии, базирани на изображения.
Това е описано в списанието Plos One.

Птичи мозък

Вероятно не по-голям от върха на показалеца, мозъкът на гълъба има впечатляващи възможности.

“Гълъбите могат да разграничат идентичности и емоционални изрази на човешките лица, букви от азбуката, деформирани фармацевтични капсули и дори картини на Моне и Пикасо”, каза проф. Едуард Васерман от университета в Айова, съавтор на изследването.

“Техният капацитет за визуална памет е също толкова впечатляващо, с доказано запомняне на повече от 1800 изображения.”
Предвид тези способности учените започнаха да се питат колко добре ще се справят гълъбите при патологичните тестове.

Всяка птица е била обучавана да разграничава микроскопските изображения на ракова и неракообразна тъкан, като е била възнаградена само когато е бил предоставен правилен отговор.

Птиците се научили да разпознават тумори при различни увеличения и нива на компресия на изображението, както и при липса на цвят.
След две седмици обучение гълъбите достигнали 85% точност. Тъй като успешно идентифицират ракова тъкан от образи, които не са виждали досега, изследователите изключват изучаването на изображенията като обяснение.

Гълъбите могат да идентифицират рака на гърдата “Птиците бяха забележително способни да разграничат доброкачествени и злокачествени диапозитиви от рак на гърдата”, заяви водещият автор проф. Ричард Левенсън от Калифорнийския университет “Дейвис”.
Изследователите също така се опитали да направят подход “подхранване”. Това включвало обединяване на решенията от група от четири птици и е довело до впечатляваща 99% точност в диагностиката.

Подобряване на изображението

В допълнение на микроскопските кадри, птиците също са тествани за да се провери диагностичната им способност на изображения от мамограми. Тук те се справят добре, когато са помолени да видят “микрокалцификации”: малки количества, които могат да предполагат преди ракови на образувания.

Но когато екипът дава на гълъбите да работят с класифицирани подозрителни маси – важна, но трудна задача за самите клиницисти – те не са могли да разпознаят бучките с злокачествен потенциал.

“Тъй като тази задача отразява трудностите, които дори хората имат, тя показва как гълъбите могат вярно да имитират силните и слабите страни на хората при гледането на медицински образи”, каза професор Левенсън.
Други привидно необичайни диагностици включват кучета, подушили различни видове рак, и гигантски африкански плъхове, откриващи туберкулоза. “Ние все още не предлагаме такава роля за гълъбите”, пишат авторите.

Но птиците може да са в състояние да помогнат на изследователите и инженерите при разработването на диагностични инструменти за рак на базата на изображения.

Тези инструменти трябва да бъдат валидирани от обучени клиницисти, за да се гарантира качество и надеждност. Това е труден и скъп процес, с който гълъбът може да помогне в бъдеще.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!