≡ Menu

Тренировка за млади спортни гълъби за достигане на максимума

Тренировка за млади спортни гълъби за достигане на максимума  Тренировките на младите спортни гълъби, трябва да започнат рано, но е важно гълъбите да бъдат в отлично здраве, тези ранни тренировки помагат да се развие правилно мускулатурата и да се оформи, така че да се развият напълно способностите им и инстинктите им за прибиране в гълъбарника. Това е и психологична подготовка за самите гълъби и натрупване на опит за оцеляване, тези гълъби които лесно и бързо се научат да се прибират показват изключителни заложби, които ще се развият и ще се превърнат в ритуал в по-късна възраст.

Той ще е комбинация от ежедневни тренировки, както и от тренировки на различни по дължина разстояния, постепенно тези тренировки се превръщат в състезания по време на състезателния сезон. Разстоянието от което се пускат младите птици на тренировка, трябва постепенно да се увеличава, като 2 фактора са основни в преценката ви как да правите това. Птиците винаги трябва да се връщат преди вас, което ще рече, те трябва да изпреварват превозното средство с което се движите вие. Когато това стане, можете да увеличите разстоянието и постепенно да минете границата от 40 км.

Тренировка на млади спортни гълъбиДруго важно условие при тренировките е да се пускат птиците от различни посоки. Това ще им помогне да се запознаят по-добре с обстановката и да бъдат по сигурни, съответно по-бързи в ориентирането си.

Също добра идея е да смесвате групата която пускате, когато подбирате младите гълъби, слагайте при тях и няколко по-опитни птици, те ще служат като учители на малките и ще им покажат как и какво точно се изисква от тях. Когато започнете да тренирате младите спортни гълъби е важно те да се тренират постоянно, да няма сериозни прекъсвания на тренировките и разстоянията да се увеличават постепенно, докато достигнат 100 км. На това разстояние приключват тренировките на младите спортни гълъби.

Едногодишните спортни гълъби не трябва да се състезават на разстояния по-дълги от 500 км. Те не са достатъчно зрели, организма им все още се развива и не са готови за тежките дълги дистанции. Едновременно опита и издръжливостта на тази възраст не са в тяхна полза. На дълги дистанции се състезават добре 2-3 годишни гълъби и почти никога по-млади. Ако младите гълъби се пускат на тежки, дълги състезания те ще изгубят мотивацията си и няма да летят добре. Трябва да се внимава да не се изтощят. Също прекалено натоварената състезателна програма не е препоръчителна за тях. Подберете само няколко състезания на които ще ги пуснете, а през другото време правете леки тренировки, или само тренировки около гълъбарника.

Дългите състезания, идват с много допълнителни предизвикателства, и младите гълъби не са готови за тях. Те са не само опасни за толкова неопитни птици, но и изключително изтощителни и могат да доведат до прекалено изхабяване на гълъбите.

Гълъбовъдите могат да научат изключително много за птиците си, като ги наблюдават и следят състоянието им. Често се случва да се изгубят наистина качествени гълъби, поради това че са уморени и изтощени от предишни полети, тяхната форма не се следи и гълъбовъдът съжалява когато вече е късно. За това, когато забележите че гълъбът не е възстановен от предишно състезание, или поради друга причина не е в добра форма, препоръчително е да не го пускате и да му дадете време да се съвземе и да възвърне добрата си форма, преди отново да полети, особено когато става въпрос за по-дълги разстояния. За това е нужно правилно и много внимателно следене на състоянието на гълъбите, за да познавате добре кога те са в добра форма и кой гълъб кога е най-добре да участва в състезания и кога няма да е в състояние да бъде добра конкуренция за другите гълъби. Както всеки друг спорт и гълъбовъдният спорт е хоби за хора, със здрави нерви правилна преценка и желязна дисциплина. Спорта с гълъби не позволява никакви своеволия, важно е да се спазват правилата за отглеждане и хранене на птиците и това може да доведе и най-обикновеният гълъбовъд до постижения към които всички се стремят.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!