≡ Menu

Спортни гълъби за маратон

Спортни гълъби за маратон  Когато четем различни статии за гълъбовъди, които се представят много добре на разстояния които са над късите и средните, често срещаме отзиви от колеги за това, че всичко това се дължи единствено на линията гълъби или определено семейство, но също така често се срещат и такива гълъбари, които споделят своето мнение, че техните спортни гълъби се представят еднакво добре на всички дистанции. Няма никакъв спор за това, че има някои изключения или по скоро отделни случаи при които конкретен гълъб се справя наистина еднакво добре, на абсолютно всички дистанции, но това са много редки случаи, които потвърждават всеобщо приетото правило. За всяка дистанция си има своеобразен тип спортни гълъби. Основно те се делят на два вида спортни гълъби, за къси разстояния и средни разстояния и гълъби за дълги разстояния и най-интересната дисциплина е маратон. Като с времето селекцията и подбора на птиците те са се профилирали дори още повече и вече имаме ясно разграничаване на спринтов гълъб, гълъб за средни разстояния и гълъб за дълги разстояния и маратон.

спортни гълъби маратонци  Скоростта е най-нужното изискване за спринтьора, тя е изискване и при маратонците, но там значително по-важна роля имат издръжливостта и волята на спортния гълъб да се прибере в къщи. В лошо време кондицията е най-важното нещо, възможността гълъба да запази силата си продължително време, като важен фактор става скоростта едва когато спортния гълъб навлезе в познатите за нея територии в близост до гълъбарника.

Съществува мнение, че интензивната селекция в продължение на 100 години и по-специално последните 40 – 50 години е довела до изключително развитие на нивото на интелигентност на спортният гълъб. Душевните възможности са от по-голямо значение от физическите. Спортният гълъб не се цени по външният му вид, а единствено по представянето му в състезанията, за което има множество доказателства (в крайна сметка това не са декоративни гълъби). Дори и да е в перфектна форма, ако липсва мотивация, ясна представа за това на къде да лети и силна воля, птицата е обречена да се загуби при най-малките пречки по нейният път към дома.

Да! Висока интелигентност, изключително зрение, силна воля, издръжливост това са критериите, които трябва да притежава гълъбът състезател. Всъщност именно съвкупността от тези качества прави шампионите такива каквито са. И това често бива четено и в родословието на птицата, а именно от добри птици шанса да получим добро поколение е по-голям. При този случай, възможността за повторяемост на добрите гени е много по-голяма.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!