≡ Menu

Система за хранене, отглеждане и трениране на спортни гълъби на SG Hans Esser – L.Brack

Hans Paul Esser loft Представяме ви отборa SG Hans Esser – L.Brack, който има отлични резултати в Германия.

Система на отглеждане

Пред гълъбарника си имат сглобяеми волиери, до които вдовците и вдовиците имат достъп през цялата година. По време на състезания се правят известни промени в конструкциите. Волиерите са конструирани и изпълнени от белгийската фирма “ M.v.w.”, считана за мерцедеса при строителството на волиери. Отказва се от затъмнено помещение при вдовците.

Има отделно помещение за състезаващите се млади. Младите летят 8 състезания и трябва да имат 8 класации, след което отиват в помещение за стари гълъби през есента.

Hans Paul Esser Смята, че птиците трябва да прекарат по-голяма част от живота си в добре проветриви отворени помещения, където се спазва много строго хигиена.

Тандема “Esser-Brack” работи с 19 развъдни двойки, 30 вдовци и още толкова вдовици.

През летните месеци, ако температурата надвиши 26 градуса, автоматично се включва допълнителна вентилация.

Първоначалните гълъби купува от “Lou Wouters”. Преди години Тандема Есер Брак приема Белгия, като своя втора родина, и се стига до там, че си купуват лятна къща в Остѐнде, град в Северозападна Белгия и там се срещат с белгийските си приятели.

Стратегия на селекцията

Контактуват само с честни гълъбовъди, където родословията отговарят на истината.

Напоследък дори големите имена си позволяват нечестни номера, особено спрямо млади и неизвестни гълъбовъди. Тази практика става все по-популярна и спрямо чужденците.

Не са привърженици на нито една крайна теория, но смятат, че окото на гълъба трябва да има силно изразени цветове.

Тази година в развъдното ято се намира един син на “Kletskop” от “Verbruggen”, който е чифтосан с женска “Woutres”, и е произвел трима сина, които като млади гълъби имат 9 първи места.

Размножаване

Чифтосват на 26 ноември развъдните двойки. Гълъбите, които ще се състезават също се събират и снасят яйца. Разплодните гълъби се пускат най-много два пъти в годината, за да се запази добрата им кондиция за много по-дълго време. Някои мъжки се пускат на 2 женски. Не прекаляват с инбридинга. За бързи, но краткотрайни резултати използват кръстоски.

Отглеждане на младите

След отбиването младите се преместват във волиера, не се затъмнява и не се разделят по пол. Там престояват 2 месеца, през които нямат свободен полет. За избягване на ранното линеене се провеждат интензивни тренировки. До започване на състезанията за млади се правят 25 до 30 пускания от 50 километра.

Тренировките на старите гълъби са по-редки, но са на 300 километра. От проведените дискусии с известни гълъбовъди и доказани шампиони, стигат до извода, че това не е стрес за гълъбите, а е привикване към полет.

Преди състезанията за млади, гълъбите се държат във волиерата на кацалки. В деня на поставяне в преноска се пускат, и те могат да достигнат боксовете си, които са затворени до момента с плъзгаща врата. Започва борба за най-добрите места, което е мотивация за по-бърз полет към къщи. Системата за спортуване е вдовство. Женските се показват преди полет и чакат мъжките да се завърнат.

Хранене на гълъбите

Има ли тайни? Да, и една от тях споделят те, се нарича “зеленчуци и плодове”. Купуват 100 – 150 килограма лимони, ябълки, моркови, цвекло, зеле и др. Продуктите се измиват много добре с водоструйка и се занасят при месар, където минават на мелачка до течно пюре. Това пюре се разпределя в еднокилограмови разфасовки и се съхранява във фризер. Всяка седмица един пакет се размразява и се размесва в три килограма зърнена смеска. Тази добавка се дава веднъж седмично в продължение на цялата година.

Веднъж седмично се дава и чай.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!