≡ Menu

Начин на хранене, профилактика отглеждане и трениране на спортни гълъби

Henri van Venrooij and Anita Vanvenrooij Система за хранене, отглеждане, профилактика и трениране на спортни гълъби на Henri van Venrooij със спортни гълъби от линиите Янсен и Коопман.

История

Бащата на Хенри ван Венрой който се казва Хенг също е гълъбовъд. Живеят в Deurne, NL, много близо до немската граница. Хенри ван Венрой работи във Филипс, а за спортните гълъби се грижат баща му Хенг и жена му Анита.

В клубът в Дурне в които членува Henri van Venrooij има 30 гълъбовъда, а в регионалната група общо членуват 100 гълъбовъда.

След като се отделя от баща си Хенг, посещава много различни гълъбовъди някои от тях са много известни и установява, че спортните гълъби от линията на братята Янсен отговарят на неговите очаквания.

Начин на хранене, профилактика отглеждане и трениране на спортни гълъби Първоначалната покупка който той прави е на 8 броя млади спортни гълъби, следват и други покупки на спортни гълъби.
През 1992 година поради започване на строеж на нов дом продава всичките си спортни гълъби които са 107 на брой, за които получава доста голяма сума от 300 000 ДМ. От продадените спортни гълъби той си оставя всички яйца, които подлага на други гълъби и изкарва гълъбчета през 1997 година той отново печели 1 място на “Де Дуфт” на средни дистанции.

Устройство на гълъбарника

Гълъбарника на Хенри ван Венрой е с 14 метра дължина, 3.30 метра ширина, южно изложение, двойни стени, от вътре ютунг, от вън тухла с луфт, въздух между тях 9 сантиметра. Пода е от 12 милиметра дъски, върху които са заковани 9 милиметра брезов шперплат с ширина 1 метър. Пред помещението за млади спортни гълъби има волиера, която разрешава на гълъбите да излизат навън през периодите, когато не се пускат да летят.

Вдовците и вдовиците разполагат с помещения с размер 2.20 метра на 2.00 метра. През 2003 година получава отново много примамливо предложение да му бъдат закупени всичките спортни гълъби на изключително висока цена, след кратко размишляване той се съгласява, като този път оставя само разплодните си двойки, което му дава шанса следващата година да стане шампион на млади спортни гълъби на средни дистанции.

Тренировки

Тренира младите спортни гълъби, като ги пуска от Арендок – 60 километра разстояние от гълъбарника му, но това допринася за отличните отношения с братята Янсен /Луис единствен останал жив/.

Разплодни двойки

Разплодни двойки – 25, от тях 20 гълъба, оригинални Янсен и 20 гълъба директно от Коопман.

Първите спортни гълъби Коопман са включени в разплод 2001 година, като се цели подобряване качествата на спортните гълъби за дълги разстояния.

Начин на хранене, профилактика отглеждане и трениране на спортните гълъби

Кръстоската “Янсен” по ”Копман” е наистина много подходяща за състезателни птици, които летят срещу насрещен вятър. Най-добрите от тези кръстоски се събират със собствените си разплодни спортни гълъби.

Шарел, баща на Бъфет има 33 награди и Лиза – 30 награди. Най-добър разплоден гълъб е Луис – Янсен, Максима – 66 награди. Венрой не вкарва друга кръв освен от Янсен и Коопман, като по този начин надгражда селекцията на двама световно известни и изградени гълъбовъди.

Методология на полетите

През 2006 година:

  • 20 женски вдовици на които партньорите остават в къщи;
  • 20 мъжки вдовци на които партньорите остават в къщи;
  • 75 от спортните гълъби са едногодишни които са летели като млади.

Лети са разстояния от 100 до 700 километра.

Всички спортисти всяка седмица отиват в преноската.
Неговата система се практикува от много германски гълъбовъди, което обяснява факта, че негови птици показват отлични показатели в германските състезания. Има и много добър пазар!

През сезона лети в 15 полета. Прави самостоятелни полети допълнително от разстояние 300 километра през август и септември.
Посока на полетите е югозапад.

Размножаване

Състезателите се съешават декември – януари до 8. Мътят два пъти по 5 дни. Яйцата на най-добрите женски се подлагат и се вадят пилета.

Мъжките се оставят да извадят по едно люпило преди състезанията. Събират се след това, като се оставят да мътят пет дни и се преместват в помещение за вдовци.

Въвеждането в кондиция се постига, като преди състезанията се провеждат 3 – 4 полета от 40 километра. Спортните гълъби задължително летят сутрин и вечер по 1 час свободен полет. За тренировката се използва знаме за да не кацат и тренитовката да е точно 1 час.

Преди поставяне в преноската вдовците и вдовиците не виждат своя партньор. Партньорите се отглеждат в отделни волиери.

След приключване на състезанията, най-добрите летели птици отглеждат по едно люпило, тези млади се продават или остават за разплод, без да се включват в състезания.

Хранене

Спортистите и младите спортни гълъби получават една и съща храна. Спортните гълъбите могат да избират различни семена от смеската, това което те искат. Смеските, които ползва са спорт на “Верселе Лага”, “Ван Сонтиенс”, “Биерс” и смеска за стари спортни гълъби е на “Ад Шарлакен”.

Храната се оставя само за 30 минути в гълъбарника, след което се прибира останалата и хранилката се оставя празна в гълъбарника.
Преди последните полети на дълги разстояния към храната се добавя екстра царевица за пуканки. В минали години се добавяше Бордекс –царевица.

Мулти витамините, които се дават по време на състезателния сезон са почти минимални.
При завръщане от полет във водата получават гроздова захар, електролит, витамини и фруктоза. Всеки вторник храната която получават гълъбите се напоява с чесново олио и се поръсва с бирена мая. В миналото Вeнрой е правил експерименти, като на една група е давал витамини, а на друга не. Установил е, че няма голяма разлика и затова не прекалява с витамините.

По време на сезона всяка четвърта седмица гълъбите получават по таблетка “Ронидазол” на фирмата “Орофарма”. Забелязал, е че това временно повлиява на кондицията им. При проблем се вика д-р Хогенза.

Профилактика

  • Ваксини “Парамиксо” на всички млади преди да напуснат гнездата.
  • Парамиксо – преди началото на състезателния период.
  • В края на сезона – ваксина Шарка и курс с Байтрил.
  • По време на мътене – Ронидазол.

Всяка шеста седмица дезинфекция, чрез обгазяване.

Работа с младите гълъби

През сезон отглежда не повече от 75 млади, които летят на състезания.
Сутрин от 9,00 часа до 10,30 часа – свободен полет.
От 1 април до 20 юли младите се затъмняват от 18,00 часа до 8,30 часа сутрин.

Подготовка за състезания на млади – полети от 60 километра.

По време на състезания – 2 междинни тренировки в зависимост от кондицията. Първите 4 полета младите женски и мъжки летят заедно, след което се разделят по пол. Преди полета мъжки и женски се пускат заедно за половин час. Тази практика касае най-вече полетите на средни разстояния.

Младите спортни гълъби летят от 100 до 480 километра. Гълъбите летят до средата на септември. Женските при младите винаги се представят по-добре. След приключване на полетите се провежда строга селекция. Той смята, че добрият гълъб трябва да лети и като млад.

Бъдещи планове – еднодневни полети на 700 километра разстояние.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!