≡ Menu

Какво се прави след края на състезанията със спортни гълъби

Какво се прави след края на състезанията със спортни гълъби  След приключване на състезателния сезон, най-често това се случва през месец август много гълъбовъди изкарват повторно малки спортни гълъбчета. С това те постигат по-бързо връщане на спортните гълъби към нормалния им начин живот. Чрез отглеждане възможно по-близко до природните условия, гълъбовъдите поддържат процесите на възстановяване, което включва оставяне на свобода на спортните гълъби през целия ден, възможност за къпане и предоставяне на минерални вещества. Всичко това способства за добро здраве и е предпоставка за добро протичане на линеенето (смяна на перушината).

Ако някои добри спортни гълъби от гълъбарника трябва да участват в изложба, гълъбовъда трябва да знае, че отглеждането на малки забавя смяна на перушината с две до три седмици. Затова тези гълъби трябва да мътят върху изкуствени яйца.

Селекционера трябва да се отказва от зимно отглеждане на малки спортни гълъбчета, и трябва да разделя гълъбите през зимния период. Клетките се затварят след като са почистени много добре. След като дните станат по-къси в продължение на няколко седмици, половите влечения на гълъбите угасват бавно.

Но гълъбите могат отново да се съберат (да не са разделени), ако искаме да имаме по-късни (зимни) спортни гълъбчета, гълъбарника трябва да е достатъчно голям за да няма пренаселване, тъй като късните спортни гълъбчета реагират много чувствително на тесния гълъбарник. Те постоянно са притеснявани от техните по-възрастни млади братя и сестри за ядене при хранилката и намиране място за спане. Ако изостанат много в растежа си лесно се поддават на болести и са голяма опасност за целия гълъбарник.

Затова за предпочитане е да се държат отделно в малка част от гълъбарника, където има възможност гълъбчетата да се хранят и развиват по-добре, за да догонят по-бързо по размери останалите гълъби.

През месец септември всеки селекционер трябва да оцени реално протеклите състезания и полетите на младите гълъби. Ако даден спортен гълъб е завършил успешно всички полети, селекционера може да е сигурен, че той е здравословно много добре и неговия организъм може да се подлага на големи натоварвания.

Ако млад спортен гълъб се върне късно от състезание, не трябва в никакъв случай да се изхвърля. По време на летене е подложен на различни опасности – лошо време, хищни птици, чужди ята от гълъби. Освен това младия гълъб няма още постоянен партньор (не е чифтосан).

Ето защо е склонен при малки трудности да търси чужд гълъбарник. Ако младия гълъб преодолее успешно тези слабости, това е знак за силен характер. Такива гълъби летят много добре по-късно вече като възрастни, често дори стават и първи в класациите.

Много радост доставят естествено ранно узрелите (полово) млади спортни гълъби. Те се различават много малко от по-възрастните. Често те имат партньор и с това – много здрава връзка с гълъбарника в който са израснали. Но винаги между тях има “ялови” (безплодни) и “халосни” (неудачници). Затова гълъбовъда освен резултатите от полетите трябва да оцени произхода, хармонията на структурата на тялото, характера и поведението им в гълъбарника.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!