≡ Menu

Метод натурал как се прилага при спортните гълъби

Метод натурал как се прилага при спортните гълъби  Това е най-старият метод, който все още се практикува от много гълъбовъди. Като женските и мъжките спортни гълъби се отглеждат заедно в един и същ гълъбарник. Използва се това, че гълъбите се връщат бързо за да видят партньора си, яйцата или малките си.

Този метод горещо се препоръчва за начинаещи гълъбовъди. Използват се и двата пола – мъжки и женски спортни гълъби. Те се разделят само в периода когато си сменят перата и през зимата. Това че се разделят се прави с цел да се приеме по-лесно мъжкият от женската и обратното. От това добро приемане понякога зависи представянето на гълъбите.

Как да кръстосваме гълъбите с цел подобряване на представянето им на състезание: първо всеки мъжки се поставя в гнездото си като се дава предпочитание на гнездото от предишната година за гълъбите, които са на повече от 1 година. Тогава се пускат женските и се оставят да летят за малко докато се отвори входа на гълъбарника. Те се приземяват и влизат колкото е възможно по-бързо, за да търсят вниманието на мъжките. Тогава е време да се поставят разделителните решетки на всяко гнездо и да се оставят гълъбите да си гукат един на друг. По този начин нещата стават много лесно и се предотвратяват наранявания, които понякога се случват когато мъжките не приемат женските. Като предпазна мярка, е добре да се разделят мъжките от женските в продължение на 2 дни. Тогава се препоръчва да се държат преградите между женските и мъжките през следващите 2 дни, след което се махат (преградите) и се наблюдава дали всичко протича според желанията на гълъбовъда.

След като сме сигурни, че гълъбите са се приели, слагаме глинените гнезда предназначени за яйцата. Удобно е да се сложи малко фин пясък в купите, за да се предпазят яйцата от счупване. Също може да се добави малко слама.

Първото яйце обикновено се появява след 10 дни. По това време гълъбите не се пускат, тъй като мъжкият ще бъде изтощен от преследване на женската и ще бъде трудно да се поставят по места. Този първи път трябва да сме внимателни, да затворим гнездата за да се избегнат сблъсъците между мъжките поради влизане в чуждо гнездо.

Гнездата трябва добре да се почистват 2 пъти дневно когато гълъбите са на тренировки.
Гълъбите, които влизат в битки обикновено стават неизползваеми по време на състезателният сезон.

Тренировки – тренировките трябва да се провеждат сутрин – колкото е възможно по-рано и следобед – колкото е възможно по-късно. Времето на летене зависи от физическото състояние на гълъбите. Когато птиците започнат да показват умора не трябва да се карат да летят.

Обикновено в началото на седмицата птиците летят зле, но постепенно стават все по-добре и продължителността на тренировките се увеличава. Най-добрата тренировка е да се пускат гълъбите веднъж седмично от 30 – 50 км разстояние.

След известно време ще забележите, че докато прозорецът на гълъбарника е затворен гълъбите ще продължават да летят и ще се приземяват когато отворите прозореца. Това е начин да ги научите да се прибират, ако викате гълъбите със свирка те ще знаят, че всеки път когато отворите прозореца и свирите е време за храна, и всички ще се прибират.

За да завършите тази дресировка, трябва да пускате гълъбите един по един и свирейки да ги принуждавате да се приземят поне един или два пъти седмично.

Когато гълъбите летят в ято по време на ежедневните тренировки, обикновено когато са повикани всички се прибират едновременно. Големият проблем е когато гълъбът се върне от полет сам или с друг гълъб, тогава се случва често гълъбите да не искат да се приберат или се бавят твърде дълго преди това. На много гълъбовъди се случва гълъбите да се приберат навреме от състезание, но да правят обиколки над гълъбарника преди да се приберат. Това се случва, защото им липсва ятото, с което обикновено летят през седмицата. С индивидуалните тренировки ще избегнете този проблем.

Хранене – тук няма тайни. Просто трябва да се спазва определен метод и тогава имате големи възможности да успеете в този спорт.

Целесъобразно е да използвате поне 3 различни вида храни.

Първата е спортна смес, която се използва по време на състезателният сезон.

Тя се състои от:

  • 6 килограма царевица
  • 2 килограма пшеница
  • 2 килограма дребен боб
  • 2 килограма дребен грах
  • 1 килограм сорго
  • 1 килограм кафяв ориз
  • 500 грама ечемик
  • 500 грама грах

Втората смес се дава, когато пристигнат гълъбите след състезание и на следващият ден сутринта.

Това е балансирана диета и се състои от:

  • 2 килограма пшеница
  • 2 килограма кафяв ориз
  • 1 килограм лен
  • 500 грама ечемик
  • 250 грама рапица
  • 100 грама бяла царевица
  • 100 грама дребни семена

Трета смеска да се дава като десерт, като нейната основа е:

  • 1 килограм коноп
  • 1 килограм ечемик
  • 500 грама рапица
  • 250 грама дребни семена
  • 250 грама бял ориз
  • 100 грама семена от ряпа

Методът за хранене е следният:

в неделя след като пристигнат гълъбите и след като малко си починат се дават по 10 грама на спортен гълъб от диетичната смес, и топла вода смесена с мляко и мед:

  • 500 милилитра вода
  • 500 милилитра мляко
  • 1 супена лъжица мед

Следобед давайте 15 грама от диетичната смес, а за пиене 1 чаена лъжичка сол на литър вода.

Понеделник сутринта – 15 грама на спортен гълъб от диетичната смес и чай, следобед спортната смес – 15 грама на спортен гълъб.

От вторник до петък давайте сутринта 15 грама и следобед 20 грама на всеки спортен гълъб.

В петък следобед оставете гълъбите да ядат колкото искат.

Във вторник цял ден витамин В-комплекс във водата, като дозата му е 1 супена лъжица на литър вода.

От сряда до петък всеки ден прибавяйте по 3 капки йод на литър вода.

В четвъртък – 1 супена лъжица мед на литър вода. В четвъртък и в петък следобед и преди гълъбите да са пили вода можете да дадете добавки към храната.

В понеделник вечер 1 час след храна им дайте капки за нос (напр. RINEX) по 1 капка в ноздра.

Във вторник преди да се пуснат гълъбите, дайте скилидка чесън в човката на всеки спорттен гълъб.

Когато тренирате гълъбите си с метода натурал, по време на състезателния сезон не се прави баня на гълъбите.

Когато се появи първото яйце го сменете с пластмасово и го махнете когато гълъбите го изоставят. Удобно е двойките да не са в една и съща позиция. Имайте предвид, че тези които нямат малки винаги са в по-добра форма.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!