≡ Menu

Лечение на туберкулоза по гълъбите

Лечение на туберкулоза по гълъбите Туберкулозата е хронично заболяване при спортните гълъби, като тя протича бавно и продължително. Това е инфекциозна болест, причинена от птича туберкулозна. Това е бактерия с много голяма устойчивост във външната среда. Много различни домашни птици се разболяват от нея, като тя може да се предаде и на други животни, като кози, овце, зайци и други. При температура над 55 градуса бактерията умира, но в подходящи условия, може да живее в околната среда в продължение на 7 месеца.

Туберкулозата се предава между гълъбите. Бактериите се отделят чрез изпражненията в околната среда и така другите птици, както и яйцата се заразяват с тях. Условията в които живеят гълъбите също са важни, както и хигиената която се спазва, понеже болестта може да се разпространи също и чрез заразени вода и храна.

Между 2 месеца и година е продължителността на инкубационният период. Първите признаци са загуба на апетит, цялостно отслабване, липса на енергия и подвижност. Постепенно започват да се наблюдават промени в крилата, ставите, възли в устата, по езика, загубват се тлъстините, и започва атрофия на мускулите. Могат да започнат да опадат и перата на кръгове.

Лечение на туберкулоза по спортните гълъби Диагнозата може да се постави при аутопсия, като тогава се наблюдават увеличени черен дроб и далак. Виждат се туберкули с некротични огнища. Размера им е колкото маково или просено зърно. Същите изменения, както и възли се наблюдават в червата, тимусната жлеза. Засягат се също яйцепровода, семенниците, сърцето, бъбриците, белите дробове, яйчниците и костите.

Клинични изследвания, както и аутопсия на умрели птици служат за поставяне на диагнозата.

Когато се появят първите признаци на тази болест, вече е късно за лечение, понеже пораженията които тя нанася са необратими. Подхода при тази болест е даване на антибиотици веднъж месечно, както и витамини и миркро- и макро- елементи. Това служи повече за профилактика, отколкото за ефективно лечение.

При птиците няма лечение за тази болест, поради което, когато се постави диагнозата, болните гълъби се унищожават задължително от ветеринар.

Почистването и дезинфекцията са решаващи в профилактиката!

Могат да се ползват:

  • 10% разтвор на хлорна вар
  • натриевата основа и карболовата киселина
  • 4% разтвор от сода каустик (във вряла вода)
  • 10%воден разтвор на формалин
  • 5% разтвор на креолин (лизол)

Гълъбарниците в които са открити болните птици се дезинфекцират, основно, заедно с всичкият инвентар и се карантинират. След половин година, в тях могат да се нанесат здрави гълъби.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!