≡ Menu

Лечение на възпалена и запушена гуша при гълъбите

Лечение на възпалена и запушена гуша при гълъбите Често при спортните гълъби се наблюдава запушване на гушата. Основната причина за това са неправилно хранене и лоши условия за живот на гълъбите. Обикновено това страдание е следствие на нередовно хранене или дори гладуване. В тези случаи спортните гълъби изяждат прекалено много храна и пият повече вода от необходимото, което причинява запушване на изхода към стомаха.

При липсата на достъп до вода, храната не успява да се придвижва и застоява. Когато спортните гълъби са били много време без вода, те пият прекалено много, гушите се подуват, мускулната стена отслабва и храната не може да се придвижва. Различни чужди тела като пръчки, клечки и други могат също да са причина за запушване на гушата.

Твърдата и издута гуша е основният признак. Храната застоява там и започва да се разлага, така се раздразва лигавицата и се получава възпаление. Гълъбите загубват апетит, дишането е затруднено поради натиск върху трахеята. Образуват се газове от разлагането на храната, които причиняват подувания на гушата, и може да се стигне до скъсване на стената и, като буквално може да се пробие гушата и храната да излезе от там.

Запушване и възпаления на гушата при гълъбите Има два основни начина на лечение

Прави се внимателен щадящ масаж на гушата на гълъба и задължително му се дава и очистително, слънчогледово масло, рициново масло или парафин. Прави се и промивка на гушата.

Ако консервативното лечение не помогне, се прилага оперативно лечение. Оголва се от перушина мястото на което ще се оперира гушата. Дезинфекцира се с калиев перманганат или риванол. В долната част на гушата на гълъба се прави разрез с големина около 2 см и внимателно се изважда съдържанието, което запушва гушата. Прави се промивка и се зашива, като  гушата се зашие трябва непременно да се  намаже ръба на шева с антибиотична паста. Тази процедура се извършва задължително от ветеринарен лекар. Обикновено, ако всичко е направено правилно, раната бързо зараства и птицата се възстановява.

След лечението на спортния гълъб се дава мека храна и вода. Гранулите са много подходящи, понеже те лесно стават на каша, когато се смесят с вода.

Ако гушата е мека и само леко възпалена, това се нарича катар. Обикновено се причинява от чужди тела, например клечки или твърда храна или храни и треви които съдържат отрова, паразити или гъбички. Нарушенията в храненето или бактериални зарази са най-често срещаните причини. Катара може да е признак и за някои други болести или авитаминоза.

Обикновените признаци са извиване на врата, липса на апетит, повръщане на миришеща на кисело течност. Птиците нямат енергия, дремят и странят от ятото. Стената на гушата е по-твърда от обикновено, но се усеща и мекота поради газовете които се събират в нея. Спортните гълъби могат бързо да се изтощят и умират, ако не се вземат бързи мерки да се излекуват.

Птиците които са болни се изолират от другите и не им се дава храна в продължение на 2 дни, но през цялото време им се дава вода. После се захранват с мека храна и витамини.

За да се изпразни гушата, гълъба се обръща надолу с главата и се прави масаж на гушата. Промивката на гушата на спортните гълъби се прави с мека тръбичка, не по-широка от 2 мм. Спринцовка, хладка вода или калиев перманганат в разтвор от 0,5%, борова вода, хинозол 0,5%, стипца 2-3% или други дезинфекциращи препарати.

Тръбичката се вкарва в гушата на спортния гълъб през устата и със спринцовката внимателно се налива хладка вода, докато се напълни гушата. После се вади тръбичката, гълъба отново се навежда надолу с главата и гушата се масажира докато течността излезе. Това действие се повтаря докато се прочисти добре гушата. Последната промивка се прави с дезинфекциращ разтвор.

Когато гълъбите не са в болни  тежка форма, като помощно средство може да се дават стипчиви напитки, като лимонов сок или ментов чай. Във питейната вода също е добре да се добавя и перманганат – 0,1 грам на 3 литра вода.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!