≡ Menu

Кноемидокоптоза – краста при спортните гълъби

Кноемидокоптоза - краста при спортните гълъби Кнемидокптозата е хронична болест, която се причинява от паразит (кърлеж), който живее по кожата на спортните гълъби и се крие в гънките и, както и в основата на перата.

Knemidokoptes laevis е основният причинител на болестта. Той е с кръгло, леко сплескано тяло, като има по-добре развити предни крака. Женските кърлежи снасят яйца. Те живеят върху оперените части на тялото, като през студените сезони те доста намаляват.

Помещенията, инвентара и болните птици са разпространители на това заболяване. Заразяването става по полов път и е много бързо разпространимо. То е много сезонно, като е най-активно през лятото. Зимата е слаб период за болестта, но тя се активизира отново следващото лято. Зимата, болестта е напълно неактивна, и птиците дори когато са заразени нямат симптоми. Гълъбите от всички възрасти могат да се заразят. Лошите хигиенни условия са висок рисков фактор при заразяването и разпространяването на тази болест.

Краста при спортните гълъби Кърлежите се намират в епидермиса, доста дълбоко, както и в основата на перата. Едни от първите симптоми са сърбеж и места без пера по гълъбите. Обикновено това започва от гърба и продължава към главата. Кожата получава зачервявания и се лющи. Перата започват да се изскубват лесно и се чупят. Оголването на кожата може да стане постепенно по цялото тяло. Около основата на перата се забелязва натрупване на люспи. Силният сърбеж кара птиците да скубят перата си. По оголената кожа има възелчета и ранички. Обикновено летателните пера и тези на опашката не биват отскубани. При много силна степен на заболяването птиците отслабват и спират да се движат.

Кърлежа се диагностицира с микроскопично изследване на материал от кожата от заразен участък. Кърлежа има форма на топка с крака. За да се установи сложността на заболяването се имат предвид клиничните признаци, сезона и броя заразени гълъби.

Акарицидните средства се ползват за лечение. Като кожата на гълъбите се третира само на заразените места в началото, а ако степента е тежка се маже цялото тяло. Препоръчителни препарати са Купекс , Хлорофос , Негувон, Арпалит, Алуган, Севин.

Гълъбарниците също трябва да се дезинфекцират, като се използва разтвор на Карате, Креолин, Дурсбан, Лизол, Вазтак, Хлорофос, Неоцидол, и други препарати, предписани от лекар, около 1% до 5%. Първо се прави основно почистване на гълъбарника и тогава се третират помещенията с препарат.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!