≡ Menu

Селекция за подобряване на линията при спортните гълъби

Селекция за подобряване на линията при спортните гълъби Първият и най-важен фактор за подобряване на линията на спортните гълъби е да имате добри гълъби, които създават победители. Ако имате слаби гълъби, независимо какво правите, ще имате слабо потомство, така че първата ви задача е да си осигурите качествени гълъби с добри резултати.

Начинът по който се отглеждат спортните гълъбите също е от значение за резултатите които ще получите, но при лош подбор, независимо как гледате птиците, няма да получите добри резултати. За да имате добра линия спортни гълъби, които побеждават, трябва да се съобразявате с много фактори. Все пак приоритет има подборът на птиците за разплод. Те са основата на която ще градите стратегията си за развитието и подобряването на линията на спортни гълъби, които имате и това са гълъбите които трябва  да ви гарантират добри резултати. Добрият подбор на състезателни гълъби ще ви гарантира успех при състезанията.
Разбира се не е достатъчно само да имате добри разплодни птици, следващата ви стъпка трябва да е да имате добър гълъбарник. Ключов фактор е и селекцията в края на състезателният сезон. Селекцията по принцип е постоянен процес, но тази която се прави след края на състезателния сезон е от изключително значение. Не изчаквайте края на смяната на перата за да започнете селекцията. Също е важно в този период да не пренаселвате помещенията и още преди да започнат да сменят пера гълъбите, трябва да се отстранят тези които не се представят добре в състезания и не дават силно поколение. Имате ли прекалено много гълъби в гълъбарника, тяхното здравословно състояние е застрашено и резултатите които получавате ще са объркващи и не достатъчно добри. Ако закъснеете с подбора, след смяната на перата можете да се объркате от външният вид на птиците и да сгрешите в селекцията. Задължително, още през октомври месец прегледайте птиците  с които разполагате и махнете тези които не са постигнали успехи.

Селекция и подобряване на линията при спортните гълъби След това махнете и птиците които винаги се връщат късно от състезания, но не са уморени от дългият полет. Тези птици може да покажат завидни резултати на дълги разстояния, за това обмислете добре преди да ги отстраните, все пак желанието да се бърза на път към гълъбарника е основен фактор за успех при всички разстояния. Волята на гълъба да се върне бързо му позволява да лети с по-висока скорост и да победи едно дълго състезания. Скоростта в комбинация с издръжливостта са в основата на доброто представяне на гълъбите на дълги разстояния.

Когато правим своя подбор, трябва да вземаме предвид и допълнителни фактори, не само представянето на гълъбите. Например разлика в храната, здравословното състояние, възрастта на птицата и др.

Подобряване на линията при спортните гълъби селекция Въпроси които трябва да си задавате по време на селекцията са:

  1. В добра физическа форма ли е била птицата.
  2. Правилно ли са проведени тренировките.
  3. Участвали ли са гълъбите в състезания където предварителни фактори са повлияли за лошото им представяне.
  4. Имам ли аз или нещо друго вина за лошите резултати.

Това се прави за да се избегне загубата на добри спортни гълъби, които са се представили зле поради независещи от тях фактори. Тези гълъби може да станат най-добрите ви шампиони при други по-добри за тях условия.

Резултатите от състезателният сезон са най-показателни за качествата на състезателните гълъби. Все пак дори при лоши условия, силните гълъби ще съумеят да се представят добре.

По време на първият подбор всички слаби малки и гълъби които не са с е представили добре, трябва да се премахнат.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!