≡ Menu

Селекция при спортните гълъби над две години

Селекция-при-спортните-гълъби-над-две-години Погледнете ли гълъбарника, където държите състезателите си, ще откриете че там няма много гълъби по-възрастни от 3 години. Много са факторите които водят до този резултат, те са логични и следствия от начина по който гълъбите се отглеждат и състезават. Например много гълъби се губят в състезания, също една част от добрите гълъби се запазват само за разплод. Също благодарение а добрата селекция, в гълъбарника винаги остават само най-добрите птици, които не са толкова много. Успелите гълъбовъди, правят постоянна детайлна селекция и така си осигуряват винаги най-добрите птици, както и тяхното поколение, изключително рядко и обмислено те добавят свежа кръв.

Друг елемент е това че по-възрастните гълъби обикновено се изтощават и се загубват в състезания след тази възраст.

Като процент от всички гълъби в един гълъбарник, тук става въпрос дори и за най-добрите гълъбарници, много малко са победителите, които носят награди.

За това трябва да се прави наистина строга селекция и всички птици, които не оправдават разходите си, трябва да се премахват за да не пречат на отбора.

Селекция при гълъбите над две години Грешка е да се оставят повече гълъби от колкото трябва, това намаля средствата които се отделят за останалите птици, които имат по-голям шанс за успех и като цяло смъква нивото на целият отбор. Само добрите птици могат да отведат някого до успеха. Успехът е недостижим за гълъбите които се представят непостоянно и само понякога случайно показват добри резултати, също само гълъби с вродени качества могат да постигнат истински успехи в състезанията.

Неуспешните птици само губят времето и средствата на гълъбовъда.

Това е и една от най-големите грешки на тепърва започващите гълъбовъди. Те оставят прекалено много състезателни гълъби и така пренаселват помещенията в които отглеждат птиците, това води до създаване на конфликти между самите гълъби, много от тях нямат достатъчно място за гнездене или кацане. Увеличава се нивото на стрес на птиците, както и риска от заболявания, също и поради влошаване на хигиената.

Селекция на спортните гълъби над две години За да не се поставят всички птици в недобри за тях условия за живеене, трябва да се оставят само младите надежди и затвърдилите се възрастни птици.

Не е нужно всички птици да са класират винаги на първо място, но е важно да показват постоянство и винаги да са в челното класиране.

Строгостта на селекцията е един от най-важните фактори за успех на състезателните гълъби и за изграждане и подобряване на линията която отглежда един гълъбовъд.

Тенденцията да се включват на най-добрите гълъби във всяко състезание води до много оспорвани състезания и трудностите за гълъбовъдите се повишават.

Всеки гълъбовъд трябва да може да прецени добре, за колко гълъба може да се грижи ефективно и да не надвишава тази бройка. Така ще се постигат по-добри резултати, при по-малко разходи. Ако се състезавате само на къси разстояния, логично е да са ви нужни по-малко гълъби отколкото, ако се състезавате на дълги или на всички разстояния. Поради нуждата от резерви и птици за разплод се в гълъбарниците за дълги разстояния се оставят малко повече птици.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!