≡ Menu

Слънчевите лъчи са полезни за поемането на витамин D и за спортните гълъби

Слънчето е полезно за поемането на витамин D за състезателните гълъби Младите спортни гълъби, които са се излюпили от първите люпила много обичат да седят по покрива на гълъбарника, това е времето когато те също се опитват да летят в кръг около гълабарника. Много често наблюдаваме, че те не винаги искат да почнат с полета около гълъбарника, това най-често се случва в много хубави слънчеви и спокойни дни, а започват да търсят по покрива на гълъбарника места, които са защитени от хищни птици, разперват се и започват да си пекат крилата на силното слънце. Тези техни вградени инстинкти имат много важна роля в правилното им развитие.

Слънчевите лъчи са полезни за поемането на витамин D за спортните гълъби

Всеки изграждащ се организъм, който е в растеж се нуждае от определено количество витамин D за правилното развитие на перата на гълъба и изграждане на здрава костна система. Витамин D прави костите много здрави. С храната поемането на витамин D е недостатъчно и слънцето много помага да добави този така необходим витамин. Гълъбите, поемайки през крилата тези слънчеви лъчи ги преработват във витамин D2 и витамин D3.

Слънчевите лъчи са много полезни за спортните гълъбиСъщо така много важна роля за това играе и мастната жлеза, която е разположена на трътката. Гълъбите често намазват човката си от тази жлеза, като по този начин мажат секрета по перата си и обръщат най-много внимание на маховите пера и перата на опашката. Ако си представим, че гълъба няма мастна жлеза или боледува и мастната жлеза не функционира, а тя е тази с която трябва да си подържа и маже перата, перата на този гълъб ще са винаги сухи ще се мокрят лесно, дори при слаб дъжд състоянието им ще е много лошо, гълъбите ще боледуват. Това ще трае много дълго време и може да продължи и месеци.

Затова гълъбите имат нужда да дадат това смазващо вещество на перушината . Това смазващо вещество е като пудра. Когато вали капките от дъжда не попиват в перата на гълъбите, а се търкулват от перата падат и гълъба остава сух. Спортните гълъбите, които не получават хубава храна и тази храна е бедна на витамини и най-вече на витамин D или се отглеждат в тъмни гълъбарници или волиери, не се пускат да излизат навън и да летят достатъчно, много бързо се мокрят когато вали дъжд, което е предпоставка за бързо настиване и отваря врата за различни болести и усложнения.

В гълъбарник с недостатъчна слънчева светлина често се наблюдава, как млади и стари гълъби стоят на прозореца или някой слънчев ъгъл на гълъбарника и се пекат. Така те се опитват да поемат витамин D, но прозорците не пропускат тези полезни лъчи необходими за набавянето на така нужния витамин D. Необходимо е в слънчевите периоди на годината на мястото на прозорците да се поставя мрежа която ще пропуска ултра виолетовата светлина. С това значително се подобрява не само притока на слънчевите лъчи, но и проветряването. Така подобрявате две неща, а не едно.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!