≡ Menu

Как да предпазим спортните гълъби от грабливите птици

Как да предпазим спортните гълъби от грабливите птици Гълъбовъдите които се занимават със спортни гълъби вероятно няма да харесат грабливите птици и никога няма да станат добри приятели с тях, но те трябва да се научат да живеят един до друг. Грабливите птици решават много важни задачи в природата. Гълъбовъдите трябва да опитат загубите, които грабливите птици нанасят на нашите спортни гълъби да са сведени до минимум. Но за съжаление има такива области, където е невъзможно да се гледат спортни гълъби, поради различните видове грабливи птици, които са многобройни и господстват в небето над нашия гълъбарник, а също така и невъзможно да се участва в редовните организирани състезания със спортни гълъби.

предпазване на спортните гълъби от грабливи птициГрабливите птици в редица европейски страни, включително и в България, са защитени със закон и не трябва да бъдат избивани в никакъв случай. Затова всеки гълъбовъд на състезателни гълъби, трябва да научи къде се намира най-близкият до него соколар и да поиска съвет и помощ от него. Обикновено соколарите членуват в ловните дружинки, а и лесно може да ги откриете като потърсите в интернет. С помощта на соколаря има вероятност грабливата птица да бъде уловена, но естествено след вземане на съответното разрешително за това.
Тъй като обаче, това е много трудно и почти няма надежда да се вземе такова специално разрешително за да се хване грабливата птица, трябва ние да предпазваме спортните си гълъбите по различни начини, като не навреждаме на грабливите птици и мирно съжителстваме с тях.

Какви са привичките на грабливите птици и кога ловуват те?

Грабливите птици ловуват предимно в сутрешните часове и над вечер на здрачаване. Най-активния период на ловуване и най-голяма опасност от атаки има през месеците октомври до март. Тогава няма прелетни птици и избора им за храна в горите и по полетата е много оскъден, защото много от прелетните птици са отлетели на юг. Особено през зимния период, когато земята е покрита със сняг, грабливите птици намират изключително трудно храна. Когато настъпи пролетта – от края на месец март до средата на месец юни, гълъбите също са изложени на опасност от страна на грабливите птици, защото точно по това време отглеждат малките си. Женските грабливи птици стоят в гнездата при малките си, а мъжките набавят храната. Женските грабливи птици напускат гнездото си чак след като малките им укрепнат и станат на възраст от поне три седмици. Гълъбарите трябва да се стремят през този период от време да не пускат много спортните си гълъби да летят свободно, а да ги пускат и когато се приберат в гълъбарника да не могат да излизат сами.

Голяма част от гълъбовъдите желаят и намират за крайно необходимо спортните гълъби, които имат да летят редовно, да са свободни и когато искат, да могат да кацат по покрива на гълъбарника си, за да могат да прекарват свободно на воля времето си, ако желаят това. В такива случаи можем да опитаме да си помогнем с подръчно направени средства, ако има възможност някъде до гълъбарника на някое подходящо високо място да окачим дискове от компютър, които отразяват много добре светлината от слънцето и да се надяваме че грабливите птици няма да атакува гълъбите ни и ще се плашат от отразената светлина.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!