≡ Menu

Най-добрите състезателни гълъби сега и в миналото

Най-добрите състезателни гълъби сега и в миналото Преди около сто години (не двеста години) вече е имало някои много добре представящи се гълъби. Всъщност те биха покрили разстоянието между Бордо и Анверп толкова бързо, колкото и съвременните гълъби. Тези гълъби се справят добре и на кратки разстояния, като обикновено са по-силни в сравнение със съвременниците си. Това не е носталгия за старите дни, обратното е вярно. Прекрасо е, че сега имаме толкова здрави гълъби. Но все пак, има голям брой състезателни гълъби, които се държат живи с лекарства. Болен гълъб в крайна сметка ще изпадне от класациите, днес любителите се опитват да поддържат болните гълъби живи на всяка цена.

Причината за разискването на този въпрос е защото ни показва, че не сме могли да научим много от генетиката. Най-добрите гълъби, са гълъбите които оцеляват. Същото важи и за другите животни. Видовете се развиват през годините. Но преди няколко години някои животни са били изключително силни (чудовища) в сравнение със съседните им видове, точно както днес. Това, което се е променило, е броят на чудовищата, животните, които са по-силни от нормалното са се увеличили много.

Най-добрите гълъби сега и в миналото Вземете например състезанието от Бордо. Най-добрият гълъб днес няма да бъде много по-бърз от победителя от предишни времена. Но факт е, че конкуренцията е много по-силна. Това означава, че имаме много по-силни и талантливи гълъби в сравнение с предишните поколения. Всъщност това се отнася за всички видове. Няма съществена разлика между най-добрите и най-добрите от предишните поколения.

Защо имаме толкова много по-силни гълъби в сравнение с предишните поколения?
На първо място броят на гълъбите се е увеличил много. На второ място имаме по-здравословна среда в наши дни и на трето място развъждаме повече от по-добрите гълъби, с или без генетика. Генетиката не ни е била полезна. Големи подобрения са направени при отглеждането на растения благодарение на генетиката. Не само, че наследството на Мендел (Mendelism) е помогнало да се обясни поредица от явления в развъждането на растения, тя също е помогнала за подобряването на растенията. Що се отнася до животновъдството (и гълъби), можем да кажем, че законите на наследството са помогнали да обясним и феномените. Но не бих казал, че това ни е помогнало да отглеждаме по-добри животни. Подобряването в тази област е по-скоро резултат от опита, който сме получили от развъждане на животни (и гълъби). За да си отговорим на въпроса защо растенията  се подобряват много по-бързо от животните е добре да се информираме малко за труда и законите на Мендел. Това е и темата, която смятам да разгледам в следващата статия.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!