≡ Menu

Генетика – Най-добрите състезателни гълъби сега и в миналото

Грегор Йохан Мендел Йохан Грегор Мендел е роден 1822 и е починал през 1884. Той се смята за баща на генетиката, въпреки, че не е и подозирал за съществуването на гени. Все пак, той е първият човек, положил научни усилия в унаследяването, с което поставя началото на генетиката.

Тук ще пробваме да отговорим на въпроса защо растенията  се подобряват много по-бързо от животните.
Преди всичко кръстосването на животни е много по-скъпо. Това не включва само бели мишки, но и крави, коне и т.н. Научните тестове са точни и с висока цена.

На второ място получавате много по-малко потомци от животни, отколкото от растения. Ако създадете приятелска среда за вашите растения, можете много да увеличите броя на потомците. Това не е възможно за животните. Кравите ще раждат едно теле годишно, един кон отглежда един жребец, свинете имат по двадесет прасенца и гълъби от 10 до 12 малки. Това прави експериментите в животновъдството трудна и отнемаща време задача.

Трета причина е, че отнема много време, преди младите да се развият и да могат да имат малки. Кога знаем нещо за телето? Отнема пет години, за да започнат да произвеждат мляко и да могат да забременеят. Това е необходимо, ако искате да разгледате например няколко линии за мляко. Гълъбите се нуждаят от около две години за зреене. Можете да съдите гълъба по неговите резултати или според неговата жизненост, която може да бъде измерена по време на неговия живот. За растенията нещата са много по-лесни. Учените вече могат да научат много след шест месеца или една година. В действителност някои тестове дават резултати само след няколко седмици.

Четвърто, размножаването на растенията позволява самоопрашване. Животните не могат да се самоопрашават, тъй като не са хермафродити. Растенията имат чисти линии, животните не. Винаги сме имали кръстосани две животни с различна интуиция; нямаме други възможности. Монозиготните (идентични) близнаци имат едни и същи генетични тенденции, но те не могат да бъдат размножавани един с друг, те имат един и същи пол, в противен случай те не биха били монозиготни близнаци. Но факт е, че животновъдството има много практика, особено в сравнение с отглеждането на растения.

Това обяснява защо учените се стремят да търсят подобрения в областта на животновъдството. В резултат на това все още има дълъг път в прилагането на нашите познания за генетиката в животновъдството и отглеждането на гълъби в реалния живот. Това не е хубаво нещо. Все пак има добър шанс животновъдството да продължи да прилага законите на генетиката в бъдеще. За любителикте на гълъби би било интересно да се разберат основните принципи на генетиката и влиянието на околната среда, както и генетичните тенденции.

Може да бъде полезно и за изучаване от опита на предишни шампиони, например:

а. Най-доброто с най-доброто
б. Избор въз основа на ефективността
в. Здравно-базиран избор

Можем да го използваме това като наръчник. Но би било полезно да се разберат добре законите на генетиката. При състезанията с гълъби има много несигурности и въпроси, на които не знаем отговора.
Има толкова много неща, които не знаем за нашия спорт. Това ми напомня за един ден, когато един шампион донесъл гълъбите си. Той имал добри резултати, но само един два топ резултата. И все пак гълъбовъдите му зададоха всякакви въпроси. Той не можеше да даде и един добър отговор. Това показва, че неговите най-големи награди са били в резултат на късмет. Никога не бе чувал за биологията, живота, генетиката, храненето и т.н. Мисля, че е важно да знаем какво правим, когато развъждаме, храним или размножаваме гълъбите си. Мисля, че това е най-малкото, което можем да очакваме от един добър гълъбовъд.
Мисля, че липсата на знания кара много от любителите да бъдат неуспешни. Ето защо любителите, които са постигнали добри резултати, не успяват да запазят успеха си. Знам хора, които са умни и могат да намерят решение на проблемите си в книгите, което често е добра идея. Но за някои това е твърде много усилия. Те предпочитат да копират други любители…

Състезание с гълъби преди време

Механичен часовник за засичане на спортни гълъби

Състезание с гълъби днес…

система за спортни гълъби

Чип пръстени за спортни гълъби…

Законите на Мендел

Йохан Грегор Мендел (1822-1884) е монах и е един от основателите на генетиката. Култивирани и тествани градински растения в градината. Той забеляза, че наследството на определени черти следва определени модели. Той публикува резултатите от своето изследване през 1865 г., но учените не разбират важността на неговите открития. Шестнадесет години след смъртта му трима учени преоткриват теориите за генетиката.

В знак на почит към изследванията му законите му сега се наричат ​​законите на Менделовото наследство.

  • Първият закон: ако кръстосаш двама хомозиготни родители, които се различават по една черта, ще имаш поколение потомци, които са еднакви един с друг.
  • Вторият закон: когато кръстосаме на индивиди от поколение F1 от два хомозиготни родители ще се получи поколение F2 с два различни фенотипа (видими характеристики или черти). Но той забелязал, че винаги съотношението на потомство винаги е 3 към 1, в случай на господстващо и рецесивно унаследяване и 1: 2: 1, в случай на съвместна доминантна наследственост.

Странното е, че Мендел никога не е чувал за гени, хромозоми и алели!

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!