≡ Menu

Мотивация на младите състезателни гълъби

Мотивация на младите състезателни гълъби Мотивацията може да бъде много различна за всеки спортен гълъб, и гълъбовъда трябва много да наблюдава гълъбите си и да умее да види това което трябва във всеки спортен гълъб. Понякога мотивацията може да е за съседната кацалка или ново място където да снесат яйцата си и да отгледат малките си, или дори допълнително няколко фъстъка за някои от гълъбите, но с някои други спортни гълъби това може да не е толкова лесно.

Когато младите спортни гълъби станат на възраст от 30 до 90 дни, факторите за мотивацията при тях са основно любовта към гълъбовъда и най-много към гълъбарника.

След като младите спортни гълъби станат на възраст от 100 дни и повече, в зависимост от характера и индивидуалността на всеки млад спортен гълъб, до края на състезателният сезон при тях може да се използва успешно естественият инстинкт на гълъбите да образуват семейства и да създават поколение, като сексуалният мотив е най-силното средство за повечето спортни гълъби. Тяхното желание за секс може да се прояви в най-различни форми, но е едно от най-силните мотивиращи средства, които може да ползва всеки гълъбовъд. Интелигентните гълъбовъди, много умело могат да извлекат максимална полза от него.

Гълъбовъдите трябва винаги да отделят време и с голямо внимание да наблюдават всеки един спортен гълъб и внимателно да изучат и как да подходят към индивидуалната мотивация на всеки един спортен гълъб, какво гълъба харесва или не харесва или от какво се дразни. Гълъбите, които ще участват в състезание, трябва непременно да се отделят от другите гълъби, които няма да участват, те трябва да са отделно от другите гълъби. Когато младите спортни гълъби започнат да се събират по двойки, гълъбовъдът непременно трябва да избере за тях по-възрастни женски и мъжки гълъби, с които трябва да се чифтосат тези млади спортни гълъби.

Много е важно! Тези млади спортни гълъби трябва предварително да са много добре селектирани, да са спокойни, да имат много силен инстинкт за гнездене, и да поддържат добра връзка помежду си, без да създават никакви проблеми като са неспокойни и се бият много в гълъбарника, защото винаги трябва да съществува много спокойна обстановка, без да има стрес за гълъбите.

В зависимост как е организиран гълъбарника, гълъбовъдът винаги трябва да избере най-подходящият начин за да представи възрастните спортни гълъби за чифтосване без да има хаос и стрес, объркване на младите спортни гълъби в гълъбарника.
Индивидуалната конкуренция за места за гнездене е много използван и добър мотив по време на целия състезателен сезон. Може да затворите възрастните птици в клетките си и да поставите кацалка от външната им страна, за да кацат и да виждат и изберат партньора си младите спортни гълъби и да покажат нужния интерес към съответният мъжки или женски гълъб. По този начин възрастните спортни гълъби, които са избрани само за партньори няма да причиняват никакви проблеми по време на състезанието.
Много важно е младите спортни гълъби сами да избират партньорите си, без никаква помощ от гълъбовъда, така връзката е по-силна. Желателно е младите спортни гълъби да се събират с възрастни гълъби, защото възрастните гълъби винаги ще бъдат в гълъбарника и ще ги чакат, когато се завърнат от състезание или тренировъчен полет.
Това е най-подходящата мотивация за младите спортни гълъби на тази възраст.

Също много важно е младите спортни гълъби, които ще участват в състезания и ще се състезават самостоятелно да избират гнездата си. В гълъбарника винаги трябва да има достатъчно свободни клетки за гнездене за да могат те сами да си изберат подходящите. Някои млади спортни гълъби може да искат да имат повече от едно гнездо. Това не е никакъв проблем. Важно е да запомните, че гълъбите трябва да са щастливи и трябва да им угаждаме докато те участват в състезанията.

Отделете всички спортни гълъби, които повече няма да участват в състезания. Оставете само състезателите, които ще взимат активно участие в състезанията. Ако младите спортни гълъби показват много силен инстинкт за семейство и гнездене, поставете гнездата и им предоставете материал за гнездене слама или фини клонки да са в гълъбарника. Това е един прекрасен начин за мотивацията им и много добра гимнастика за младите спортните гълъби да се занимават с построяването на своето гнездо.

Всеки един гълъбовъд трябва да обърне голямо внимание и на останалите в секцията състезателни гълъби. Направете всичко възможно, да са щастливи и спокойни вашите спортни гълъби възможно най-много да имат и да им предоставяте всичко от което имат нужда за да постигнат това. Точно това са спортните гълъби, които ще имат възможността да ви направят много известен и дори богат.

Гълъбовъдът добре трябва да разбере, че това което прави нас хората щастливи, също важи със всичка сила и за състезателните гълъби. Ако например вие като човек, не сте много доволен от семейният си живот, ще се прибирате в къщи колкото е възможно по-късно или ще оставате колкото е възможно по-малко или дори въобще няма да се приберете. Това важи с пълна сила и за нашите спортни гълъби. Те трябва много да обичат дома си и да са привързани към гълъбовъда, и да имат много сериозни причини да се приберат при тях, дори ако атмосферните условия по време на състезание са неблагоприятни или много трудни. Ако младите спортни гълъби имат тази мотивация и привързаност те ще се приберат възможно най-бързо в гълъбарника, където ще намерят партньорите си и гълъбовъда. Това е и една от главните причини, поради която много дълги състезания са крайно объркващи за младите спортни гълъби. Те се връщат, единствено за да бъдат отново сложени в преноската и да бъдат откарани на поредното състезание. Те прекарват повече време в преноските и в камиона с който се откарват на поредното състезанието, отколкото в собственото си гнездо и собственият си гълъбарник. Те имат много голяма нужда от удобството и сигурността, които им предлагат гълъбарника и гнездото им.
Гълъбовъдът трябва да поддържа гълъбите в перфектно състояние да завършат успешно сезона, но те много лесно може да се изтощят напълно и да се пречупят на тази възраст. Ето защо, е по-добре да има повече тренировъчни полети над гълъбарника им и тренировки на къси разстояния, като непременно трябва да се пускат гълъбите един по един, и да не се правят дълги тренировки. Вие можете да спечелите повече добри позиции и награди с щастливи, мотивирани гълъби, отколкото със стресирани и изтощени.

Запомнете, че всеки един гълъб е отделен индивид и непременно трябва да се третира като такъв, а не да се подхожда към тях еднакво. Обърнете нужното време и внимание на желанията и нуждите на всеки отделен състезателен гълъб. Нужен ви е само един състезателен гълъб с отлична мотивация, в перфектна форма и физическо състояние, за да спечелите голямо състезание и да получите награда, и така желаното първото място към което се стреми всеки един гълъбовъд.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!