≡ Menu

Селекция базирана на резултатите при спортните гълъби

Селекция базирана на резултатите при спортните гълъби  Селекцията според спортните постижения, колкото и важен фактор за подобряване на линията на спортните гълъби да е, не дава 100 процента гаранция за правилен подбор на гълъбите. Все пак, някои птици показват добрите си състезателни качества по-късно от други, и при различни условия.
Има и други фактори на които трябва да се обърне внимание. Например мъжките вдовци, които не харесват женската си няма да се представят достатъчно добре. Това е типична ситуация, за това селекцията направена само и единствено на база на спортни резултати не винаги е правилната за запазване на добрите качества на ятото. Кръстосването на птици според спортните постижения, също не е най-доброто решение. Всеки знае, че от кръстосването на два шампиона не винаги се ражда шампион. Основното решение тук, трябва да бъде взето от гълъбовъда, който е взел под внимание различни фактори и знае кой гълъб с кой биха дали най-добри резултати.

Селекция базирана на резултатите постигнати от спортните гълъби  Така новото поколение ще има качества добри колкото на родителите, ако не и по-добри. Това са най-успешните комбинации, но те не са лесни за откриване и само гълъбовъди които разбират добре птиците си успяват да ги постигнат. Има и много гълъбовъди, които създават двойките единствено на базата на спортни резултати, понякога и те имат успех, но той е по-скоро случаен. При строг подбор има по-добър шанс да се запази качеството на линията. Това обаче е процедура, която е скъпа и изисква време, а резултатите от нея са доста непредсказуеми. За това са по-добри резултатите които опитните гълъбовъди постигат, само поради факта че познават добре гълъбите си. Тук е важно да се отбележи, че ако един гълъбовъд не е добре информиран за качествата на гълъбите си и техният произход, той може много да сгреши при определянето на двойките. Гълъбовъдите трябва да наблюдават добре птиците си и да преценяват дали линията им не губи качествата си и запада. Понякога въпреки добрите резултати, линията започва да губи качествата си колкото по-рано гълъбовъда усети това и се обърне към специалист, толкова по-добри са шансовете му да запази и дори подобри линията си.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!