≡ Menu

Селекция при младите спортни гълъби

Селекция при младите спортни гълъби При първата селекция, която се извършва веднага след като приключи състезателният сезон трябва да групирате гълъбите по следният начин, птици, които ще служат за разплод, за състезания, едногодишни и млади птици.

Измежду разплодните гълъби се премахват женските които започват да губят форма. Само младите и жизнени птици се запазват за разплод. Започнат ли птиците да отслабват и да смяната на перата им да не протича както трябва, на тези птици им е време да се премахнат и трябва да се заместят с млади.
В секцията на вдовците също се премахват тези които показват признаци на остаряване и с това вече не се очакват върховни постижения от тях.

Тези спортни гълъби все още може да показват успехи в състезания, но най-вече благодарене на опита си и не толкова на физическото си състояние. За съжаление не е достатъчно да имат само опит и тези постижения нямат бъдеще след като енергията им вече е започнала да намалява и няма шанс да се подобри, те никога вече няма да достигнат върховната си форма.

Как се прави селекция при младите спортни гълъби  Тези гълъби са неизгодна инвестиция за гълъбовъда. Те могат все още да имат спорадични победи или добри класирания, но тези резултати ще бъдат все по-редки. Колкото и да е жалко, време е тези иначе добри състезатели да отстъпят място на младите, енергични гълъби.

В случай че някой от тези гълъби е доказал че дава силно поколение, той се премества в отделението за разплод. Иначе може да се даде на други любители на спортни гълъби, които например сега започват или да се продаде.

Селекция на младите спортни гълъби  Все пак внимавайте да не премахнете някой гълъб, който все още има потенциал, и би могъл да покаже добри постижения и през следващият сезон. Например ако смяната на перата му премине правилно и гълъбът е запазил добра състезателна форма. Новоизлюпените гълъбчета, които са показали донякъде добри успехи, също не се махат, при тях негативни влияние може да са имали твърде трудни състезания, между които те не са успели да се възстановят. Трябва да се има предвид, че те може да са били натоварени повече от колкото е добре за възрастта им. Винаги имайте предвид, какво са преживели птиците преди да вземете решение относно тяхното бъдеще. Все пак, имайте предвид, че винаги търсите птици които се отличават, които печелят и се стремят да печелят. Също и в зависимост от състезателната система която използвате, винаги преценявайте дали те ще се състезават успешно с нея. Опитът показва, че победителите печелят още от ранна възраст.

Правилно тренираните млади птици ще покажат качествата си още в началото на състезателният сезон, дори от съвсем къси разстояния. Все пак не можете да правите селекция, ако не сте дали шанс на птиците да се изявят. Те трябва да се състезават, да бъдат тренирани и правилно гледани и хранени за да имат добър шанс за успех. Едно лошо представяне от време на време не е важно, опитайте да разгледате цялостното резултатите им. Някои гълъби показват качествата си малко по-късно, други от по-дълги разстояния. Търсете измежду състезателните си гълъби, тези които показват добри резултати като цяло, т.е. при различни летателни и атмосферни условия и разстояния. Важно е да имате добри гълъби и за горещите летни месеци и за силен насрещен вятър, и за други рискови условия. Спортните гълъби, които успяват да покажат добри резултати в трудни условия, имат много силен характер и устрем за победа. Наблюдавайте поведението на птиците директно след състезание, те трябва да имат способността да се възстановяват бързо. Най-непостоянни в резултатите си са младите гълъби, които печелят състезания само при попътен вятър. Въпреки добрите си летателни качества, те нямат необходимата воля за победа. Безполезни са и нервните състезателни гълъби, те нямат бъдеще нито като състезатели, нито като разплодни птици.

Грешка е да се премахват млади птици, след тежки състезания, някои гълъбовъди смятат, че те са се изчерпали. На тези птици трябва да се даде шанс да се възстановят, някои от тях могат да се превърнат в истински шампиони. Специално обърнете внимание на птиците си, които се възстановяват добре и имат правилна смяна на перата. Също и на за женските, които са снесли по един или два пъти. Някои гълъбовъди смятат че тези гълъбици губят форма и не стават за състезания по-късно. В това няма логика. Преди да премахнете която и да е от птиците си, и дайте шанс да се възстанови и да лети на достатъчно състезания, за да можете да си направите правилните изводи за представянето и. Има моменти когато и гълъбовъда трябва да се намеси и да предпази гълъбиците от изтощаване, като замести яйцата с глинени. В прекалено ранното снасяне има риск за женската да загуби малките, за това наистина е по-добре да се изчака. Добри резултати като млади, гълъбите дават само когато съзряват рано.

Особено важно е да се отглеждат ранно излюпени малки гълъби. Те имат време да се развият и да са подготвени за ранните състезания. Тези ранно излюпени птици, ще се представят добре на състезанията през сезона, както на къси, така и на дълги разстояния. Състезанията с млади птици са добър вариант за гълъбовъди, които не могат да отглеждат много състезателно гълъби. Така те се състезават с младите от същият сезон и не е нужно да държат птици, които биха показали резултати чак след третата си година. Само гълъбовъди, които имат по-далечни планове за птиците си трябва да щадят младите си гълъби и да не го натоварват.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!