≡ Menu

Спортни гълъби и добри резултати в системата за тренировка

Система за тренировка на спортни гълъби  Система за тренировка на спортни гълъби.

Спортни гълъби, които рано влизат във форма, често преживяват срив, при затопляне на времето. Затова се прави всичко възможно да не влизат във форма твърде рано!
Това може да се направи чрез късно чифтосване, дори и след чифтосването на вдовците. В идеалния вариант, те все още трябва да имат големи новоизлюпени от първото си люпило в началото на състезанията.

Естествено, че гълъбовъд, който се състезава от гнездо и иска да се включи в късите дисциплини, ще трябва да промени графиците си. Чифтосвайте между 1 февруари и 15 февруари и се уверете, че гълъбите са влезли във добра спортна форма, особено през първите състезания. Доброто състояние е задължително изискване за тях. Тежките климатични условия го налагат!

При състезанията на къси разстояния, ако женската е в подходящ момент от гнезденето ще може да се справи с всеки вдовец! Няма значение кога е това – април, май, юни, юли или август. Това е било доказвано многократно.

Прави се следното: чифтосват се гнездящите гълъби около първата седмица на февруари. Малките се излюпват, и разделяте преди да са снесли отново. Птиците, които нямаше да участват в надпреварата на първите състезания, хранеха новоизлюпените спортни гълъбчета в отделно помещение. Спортните птици останаха разделени в продължение на 4 седмици. Два дни преди първото състезание ги чифтосахме отново. Това стана около 14 април. Междувременно мъжките правеха тренировки от по 60 километра и влязоха във форма главно чрез хранене. Отново ги чифтосахме един ден преди прибирането в преноските.

Така на старта те влагаха всичките си сили, които притежаваха! На първото състезание летяха, след като едва бяха видели женските си, а следващият път бяха под пълна пара поради предстоящото снасяне на първото яйце. Независимо от напрегнатата обстановка, при прибирането им в преноската за тези 2 състезания, те постигнаха най-добрите си резултати!

Само мъжките, които печелеха продължиха надпреварата, всички останали бяха оставени да си починат за няколко седмици. През първата неделя на май, женските се явиха на първото си състезание. Пазехме повечето за средните разстояния. По този начин успяхме да блеснем с гнездящи гълъби.

Повтаряме: разплодете едно люпило малки на време и след това разделете птиците за 4 седмици. Една седмица ги пречистете само с ечемик, за да им помогнете да се възстановят. Върнете ги в най-добрата им форма за първото състезание.

Винаги отчитаме обстоятелството, че за да успеят гълъбите, трябва да са свежи и във форма. Когато започнат най-добрите състезания, работата на гълъбовъда е да види кой момент от гнезденето е най-подходящ, и дори да се стреми към него, за да се постигне желания състезателен тонус. Това е движещата сила, която кара птиците да се връщат по най-прекия път и веднага да влизат в гълъбарника. Всичко това е решаващо при състезателите на къси и средни разстояния. Най-добрият момент от гнезденето е различен при различните гълъби!

Съвършено сухите и добре проветряваните гълъбарници допринасят за добрата състезателна форма веднага щом слънцето огрее през април. Точно тогава трябва да се забави някак “добрата форма”, ако искаме да летим през юни и юли. Трябва да не се избързва с храненето, да се държат птиците на светло, и да не им се дава дребнозърнест фураж. При отваряне на прозорците, влизането във форма се забавя. Накратко, трябва да се опитваме да вкараме птиците във форма през май, за да се използва сезона пълноценно. При лошо време се затварят прозорците, а при високи температури се отварят.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!