≡ Menu

Размери на гълъбарник за спортни гълъби

Строене на гълъбарник Когато определяте размера на гълъбарника, който ще строите, трябва да се съобразите с няколко основни фактора. Първият е средствата с които разполагате, а вторият най-важен фактор е мястото, което можете да използвате за постройката. Не уплътнявайте напълно мястото което имате, а оставете разстояние, така че да имате достъп до гълъбарника от различни страни и евентуално да можете да го разширите в последствие.

Ето и как можете да построите гълъбарник

Основа за гълъбарник

Има няколко вида основи, които могат да се използват за построяването на гълъбарник.

Основата може да бъде циментова, с излети в земята колони, или да бъде например повдигната над земята, чрез метална или дървена конструкция поставена на циментови плочи. Преценете с какви материали разполагате при избора си на основа, но имайте предвид и климатичните условия и добрата изолация, която трябва да предоставите на гълъбите, за да ги предпазите от влага и студ.

Основата за един функционален гълъбарник, може да бъде с размери 2 м на 6,8 м, като това е гълъбарник за отглеждането на гълъбите по метода на вдовството, но би могъл да се ползва и за натуралния метод.

Височината на стените не трябва да е много над височината на рафтовете с гнездилките, за да не могат да кацат гълъбите над тях. Височина от 190 см е напълно достатъчна, защото е важно вие да имате добро наблюдение над всичко което се случва в кацалките и е добре да виждате без усилия най-горният им ред. В случай че гълъбарника ви е с двоен под, за по-лесно почистване, добавете още около 25 см към тази височина.

Подберете подпори, греди и шперплат за стените и пода съобразено с тежестта, която трябва да могат да издържат.

Ако основата е излята в земята, пода е добре да е около 15 см под земята за да избегнете опасността диви животни да си направят дом под гълъбарника ви. Шперплат от 1,5 см. е подходящ материал.

Ако сте избрали надигнат под, е добре той, да е около 30 до 50 см над земята.

Екстериора на гълъбарника е от изключително значение. Той трябва да е синхронизиран с обстановката в двора, постройките в него и също да е съобразен със спорта със състезателни гълъби. Не пропускайте да монтирате улуци на покрива. Боядисайте го в подходящи цветове, може да добавите и декоративни елементи. Размерът на вратите може да е 70 см, те трябва да са метални с изолация и прозорец. Прозорците трябва да са с размери от 76 см. до 92 на 40 см. Прозорците трябва да може да се отварят, така по-лесно ще можете да пускате гълъбите навън и да проветрявате.

Има някои специфични приспособления, които са важни за да функционира гълъбарника ви оптимално. Това са:

Стрела за спортни гълъби

Стрелата представлява отвор, с платформа за кацане, за да могат птиците да се приземят на нея и да влязат в гълъбарника. За отвор може да се използва прозорец, вече монтиран в гълъбарника или да се направи отвор над прозореца. Има много видове стрели с различен дизайн и сложност и изработени от различни материали. Като цяло стрелата е един от най-творческите елементи в един гълъбарник и въпреки това тя трябва да е удобна и безопасна за гълъбите. Те не трябва да се плашат когато влизат през нея и не трябва да бъдат затруднени. Можете да погледнете предложените от нас модели за идеи как да изработите стрелата на вашия гълъбарник за спортни гълъби.

стрела за спортни гълъби

стрела спортни гълъбиспортни гълъби стрелаОтварящи се прозорци

Те са важни за пускането на птиците да летят. Не пропускайте да затворите прозорците през нощта, за да са в безопасност спортните гълъби. През деня ги отваряйте за да осигурите по-добра вентилация и да им предоставите възможност да се движат свободно и да излизат във волиера.

Гнезнилки и кацалки

Те трябва да са налични в помещенията за отделяне на нови птици, на малките, на женски, мъжки, разплодни двойки и т.н.

Без значение какъв е климата при вас, е важно да се погрижите гълъбарника да е добре изолиран от студ, топлина, влага. Изолацията трябва да обхваща стените, покрива и пода.

  1. Под – изолацията на пода може да се пропусне, ако климата при вас е топъл и мек. В противен случай изберете подходящи материали и изолирайте.
  2. Стени- фибростъклото е добра изолация за стените.
  3. Таван – при изолацията на тавана също може да използвате фибростъкло. Също така, е желателно формата на покрива да е триъгълна.

За да завършите интериора покрийте стените и тавана с пластмасови плоскости около 4 мм за по-добра изолация. Може да ползвате шперплат или друг евтин, лек материал. Разбира се, ако имате възможност можете да използвате и по-тежък материал. Тогава ще имате по-устойчива постройка.

За стените най-евтиния вариант е да се ползва шперплат. Можете разбира се да ползвате и други видове плоскости, но те обикновено са по-скъпи, особено качествените дървени плоскости. Обърнете внимание на факта, че в гълъбарника въпреки добрата изолация ще има определена влага, която може да спомогне за раздуването на някои видове плоскости. Цветовете, които ще подберете когато боядисвате, също са важни. Те трябва да са в естествената гама, например кафяво и кремаво. При тези цветове и праха няма да се вижда толкова много. Също изберете не токсични бои, за да са гълъбите ви здрави.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!