≡ Menu

Програма за трениране на спортни гълъби – Състезаване с женски

Програма за трениране на спортни гълъби  Програма за трениране на спортни гълъби, по-точно за състезаване с женски гълъби по различни начини.

В последните няколко сезона гълъбовъдите, които се състезават със женски спортни гълъби по метода на вдовството постигат много добри, дори отлични резултати. През последните няколко сезона те класираха своите женски спортни гълъби на челни позиции, за това и други гълъбовъди решиха да опитат. Мнозина от тях разбраха по трудния начин, че този метод за трениране на спортни гълъби не е за тях. В повечето случаи правеха дребни грешки, но с тежки последици.

Има не един, а няколко начина, които могат да доведат до успех, когато се състезавате с женски спортни гълъби.

Можете да разделите двойките на десетият ден от началото на мътенето и след това да ги състезавате през май и юни до август, в зависимост от периода им на смяна на перата. Едно от условията е да не се изтощят от последните състезания.

За да следвате тази система за трениране на спортни гълъби, е необходимо да разполагате с гълъбарник, където клетките за гнездене са разположени само на стената противоположно на спътника. Птиците трябва да са затворени в клетките, така че да не се виждат една друга. Това предлага 2 големи предимства. Гълъбите нито се чифтосват взаимно, нито се чифтосват от поглед!

След преместването на мъжките спортни гълъби, се опитваме да държим женските спокойни. Това може да се направи, чрез частично затъмняване и хранене с по-лека от обичайната за вдовците храна. Постига се по същия начин, както при вдовстващите мъжкари в комбинация с ежедневните тренировки. Предпочитаме да ги тренираме само веднъж на ден. Това става вечерно време, когато всички останали гълъби са прибрани и женските са гладни.

Този начин на тренировка е от голяма полза за навлизането в добра спортна форма. През първите няколко дена те бързат да се приберат. Щом достигнат правилната форма, просто стоят в гълъбарника. Когато птиците се приберат само след 30 минути упражнения, значи че този момент е настъпил. Ако продължите да ги пускате да излизат, ще забележите, че летят с часове и се връщат изтощени. Съществува опасност да си намерят партньор по време на полета и дори да попаднат в нечий друг гълъбарник. Поради това трябва да стоят затворени в клетките си.

Както казахме и преди, има няколко метода, които ако се приложат правилно, ще дадат така желаните резултати!

Ето най-класическия сред тях:

чифтосваме на 15 март и около 25 март снасят 1-вите си яйца. Новоизлюпените се появяват около 13 април. Можете да включите женските в състезание, щом започнат да мътят докато мъжкия е още с тях. След като се излюпят малките, мъжките се отстраняват и женските могат да се състезават, докато новоизлюпените им не станат на 3 или 4 седмици.

Според тази система, гълъбовъдът трябва да помага на всяка женска при храненето на малките. Това и запазва силите и резервите за много по-дълго време, което е от изключителна важност. След това женските се състезават по основната система на вдовството или както при мъжките могат да минат към вдовството след като са мътили в продължение на 10 дена. Никога не ги оставяйте да мътят повече от 10 дена! Отделянето на храна за малките пречи на формата им.

След като веднъж са минали към системата на вдовството, методът става особено важен. На първо място клетките трябва да са разположени на стената точно срещу капана – трябва да можете да ги затваряте, така че гълъбите да не излизат.

Причините за това са 2:

за да предотвратите чифтосването им, и за да не могат да се виждат.

Както бе споменато по-горе, веднага щом мъжките бъдат отстранени, женските трябва да останат в пълно спокойствие. Както и при естествената система, състезателните методи при женските са многобройни!

Когато техните новоизлюпени бяха на 7 дена (т.е. вече бяха спрели да ги хранят), и ги сложихме в просторната си волиера. Това стана един понеделник, веднага след състезание, на което току-що бяха спечелили 2 награди. Техните половинки продължаваха да хранят малките. През седмицата останаха във волиерата без да се връщат в гълъбарника. Включвахме ги в състезания на 200 – 400 километра. При завръщането си вкъщи намираха новоизлюпените си заедно с храна и вода, но без мъжките. След като прекарваха с малките си около час, през което време се и хранеха, ги върнахме във волиерата. По този начин винаги летяха, движени от „майчината любов към малкото”. Липсата му кара сърцето да расте и следователно това положение се задълбочава при разделяне с гълъбарника и новоизлюпените. И двете женски летяха отлично в продължение на 5 седмици!

Когато новоизлюпените им бяха на 6 седмици ги чифтосахме отново, като следвахме същата система, но с едно изключение. Когато новоизлюпените навършиха 3 седмици, ги сменихме с по-малки! Тази система също изисква поставянето на гълъбите на определена програма. Женските прекарват 10 дена с първото или второто люпило, в зависимост от това дали са нужни новоизлюпени или не, след което се преместват във волиера.

Докато все още мътят, те тренират на 100 – 150 километра според разстоянието, на което трябва да летят. Прекарват цялата седмица във волиерата. Когато се приберат от състезание, мъжкият ги чака и остават заедно с него за около половин час, след което отново се връщат във волиерата.

И двата метода имат следните предимства:
1. Женските са напълно отпочинали, когато влязат в надпреварата.
2. Желанието за завръщане у дома при партньора и малките нараства със задържането им за 6 дена във волиерата.
3. Женските остават жизнени.
4. Опасността от отлъчване из полетата е отстранена. Вдовството при женските може да доведе до голям успех. Въпреки това, те изискват пълноценни грижи и идеална волиера, за да им се осигури истинско здраве. Поради това казвам, че методът е труден и не е за всекиго.

Помнете, че се изисква работа, търпеливост и жертви, но си заслужава да се опита. За да се избегнат разочарованията помнете, че също както и при мъжките вдовци успехът никога не е сигурен. Който разполага с подходящите женски, има и най-добрите шансове!

За да сме в състояние да се състезаваме с тях още няколко седмици, удължаваме времето за мътене, или им даваме малко новоизлюпено. Никога не ги оставяме да мътят допълнително върху изкуствени яйца. На други женски даваме новоизлюпено за около 10 минути, преди да ги приберем в преноската. На тях възлагаме големи очаквания. Те са в състояние да победят вдовстващите мъжки спортни гълъби, дори и когато те са в най-доброто си състояние между средата на май и средата на юли!

Има само „едно” условие: гълъбовъдът трябва да вложи в тях доста време, изпълнено с умение и съпричастност. На птиците трябва да се предостави възможност да се състезават срещу вдовците в превъзходна форма. Имат нужда от същите оръжия, трябва да са заредени с огън и да бъдат готови и можещи да дадат;; всичко от себе си.

Когато гнездящата женска влезе във форма по дадено време от гнезденето си, тялото й трябва да се прегледа внимателно! След това трябва да се приложат всички усилия, чрез контрол на храната и разумни тренировки, да остане тя в тази позиция колкото е възможно по-дълго.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!