≡ Menu

Как влияе високата температура на спортните гълъби по време на състезание

Как влияе високата температура на спортните гълъби по време на състезание Прекалено високата температура е причина за много сериозно прегряване и големи загуби на вода при спортните гълъби, това се случва през много горещите летни месеци, в резултат на което спортните гълъби се обезводняват в много тежка степен и не могат да летят с пълните си възможности.

Това прекомерно прегряване на гълъбите се получава, защото спортните гълъби нямат нито една потна жлеза и охлаждането им става предимно през тяхната респираторна система, а единствено място за изпарение при гълъбите е когато си отварят човката. Те правят това, защото им трябва допълнително охлаждане.

Достигането на това крайно обезводняване става, независимо от факта че изпарението се извършва единствено от респираторната система на гълъба като при многократните вдишвания на топъл въздух и многократните издишвания, които достигат от седем до десет пъти в секунда, тези многократни вдишвания на горещ въздух правят загубите на вода в организма на спортния гълъб огромни.

Как влияе високата температура на спортните гълъби по време на самото състезание През най-горещите летни месеци, които са юли и август, понякога влажността на въздуха е много ниска и достига до много ниски стойности от порядъка на 30% влажност, дори има измервания от 20% влажност. Тези измервания естествено не са измерени по крайбрежието, а във вътрешността в страната, където винаги е по-топло. Тази изключително малка влажност води до големи загуби в състезанията, които се провеждат през най-горещите месеци – юли и август, като тук трябва да споменем, че нормалната влажност е от порядъка на 60%.

Друг трик, който използват спортните гълъби за бързо намаляне на телесната си температура е като си извадят краката навън от перушината, така постигат по-добро охлаждане по този начин не се губи никаква вода от организма на гълъба, но е пагубно в състезание, защото се разваля аеродинамиката и скоростта драстично спада, а от там и резултатите в крайното класиране на гълъба.

Как влияе високата температура на спортните гълъби по време на полет Следствие на интензивната мускулна работа на крилата на гълъба, която води до изгаряне на много калории се отделя значително количество топлина, а това в горещо време намаля скоростта на гълъбите. Гълъбите инстинктивно намалят скоростта си и така поддържат по-ниска температура с по-малко мускулна работа на крилата си при полет и естествено от там и по-ниската скорост.

Най-лошото идва, когато температурите са толкова високи и с по-горе споменатите методи за охлаждане от спортните гълъби, гълъбите не могат да продължат и спират да се охладят и да търсят вода, като по този начин регулират телесната си температура. Лошото понякога е, че се натъкват на различни петролни продукти и мазут, които са на повърхността на водата и се нагълтват с тях в комбинация с изцапване на перушината и за тях състезанието с добро класиране е приключило точно в този момент.

Спортните гълъби са в състояние да се пригодят към горещо време, но не повече от 26 до 28 градуса, но когато температурата надвиши 30 градуса спортните гълъби изпитват трудност с охлаждането си, а с температура от порядъка на 34 градуса и нагоре гълъбите не успяват да се охлаждат.

Помислете реално, дали сте виждали птици, които летят на температура от 34 градуса и нагоре точно по обяд през месеците когато е най-горещо Юли и Август. Не забравяйте, че става въпрос за птици, които летят над полета и ниви, където дори няма едно дърво и маранята е ужасна. Ако случайно има такива птица, тя не бърза и лети много бавно и най-вероятно е прилитала само много къса дистанция, а не разстояние от 400 до 700 километра, да не говорим за разстоянията на маратоните.

Как влияе продължителността на деня на спортните гълъби

Часовата продължителност е нещото, което казва на спортните гълъби, че идва зимата и че това е края на лятото. Намалянето на светлината, както и продължителността на деня след 22 Юни също подсказват на спортните гълъби идващата зима, което повлиява рязко за намаляване на половите влечения и инстинкта на гълъбите за размножаване, както и подмяната на цялото им оперение.

Не всички знаят за ежедневното намяляне на деня, което е от порядъка 1 минута до 1,5 минути на ден естествено в зависимост от географското разположение, така в края на юли, деня става с около 1 час по-кратък.

Важността на оперението при спортните гълъби

Оперението на спортните гълъби не трябва да се подценява, то е с много голямо значение за постигане на по-добри резултати. С напредването на смяната на перушината на спортните гълъби се нарушава много тяхната аеродинамика, намаля подемната им сила, създавана от крилата на гълъбите и тласъка на крилете им напред, тези три фактора са много тясно свързани с постигането на добра скорост в полетите, а също така перушината е естествен изолатор от горещото и от студено време. Когато смяната на перата е най-голяма, гълъбовъда много ясно вижда как е отминала добрата спортна форма при спортните гълъби.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!