≡ Menu

Шаркодифтерит симптоми при спортните гълъби

Шаркодифтерит симптоми при спортните гълъби Една много сериозна болест за спортните гълъби е шаркодифтерита

ДНК вирус е в основата на развитието на шарка при гълъбите. Този вирус е с микроскопични размери и инфектира на клетъчно ниво, като се възползва от възпроизводителните функции на клетките за да се размножава, понеже не е в състояние да прави това сам. Птиците засегнати от шаркодифтерита са фазани, гълъби, пуйки, врабчета, кокошки и др.

Boreliota columbae е един от вирусите, които причиняват болестта. Той е много издръжлив, включително на пряка слънчева светлина и се среща сред гълъбите.

Заразяването става, чрез дрехи, обувки и инвентара на гълъбовъбите, които се занимават със спортните гълъби и когато здрави птици имат пряк контакт с болни. Нараняванията на кожата и устната кухина представляват входове за инфекцията. Друг начин да се пренесе заразата е чрез насекоми, като комари, кърлежи, дървеници, или други птици, като например врабчетата, които са малки и често успяват да влязат в гълъбарника.

шаркодифтерит при птиците и гълъбите Това заболяване е силно зависимо от имунната система на гълъбите. Когато те имат недостиг на витамини, или живеят в гълъбарници с лоша вентилация и не добър достъп на светлина, те обикновено се разболяват много тежко от шаркодифтерит.

Най-голяма е смъртността при малките спортни гълъбчета. Есента след жътва или късно лято са обикновено сезоните за развитието на шаркодифтерита. При наличието на други заболявания, като ентерит или бронхит, състоянието на гълъбите става много тежко, особено когато тези заболявания са хронични.

Инкубационният период е от 3 дни до 2 седмици, като формите на протичане са следните:

При кожната форма на шаркодифтерита, основните симптоми са слаб апетит и неразположение на спортните гълъби. Перушината им настръхва около човката и ушите има брадавичести възли с кафеникаво жълт цвят, грапави са и са с размери до грахови зърна.
Тези брадавичести образования могат да са толкова много, че да покрият цялата глава на гълъба, но могат да се появят също по краката, корема и други не оперени части на тялото на птицата. Включително могат да засегнат очите и тогава те стават чувствителни към светлината. В тежки случаи може да падне човката, обикновено горната или долната част. Тогава гълъбите не могат да се хранят и да пият вода.

Дифтероидна форма:

При нея се забелязват петна с белезникав цвят по лигавицата на устата на спортните гълъби. Тези петна набъбват и стават дифтероидни налепи сраснати с лигавицата. Ако опитате да ги премахнете, тъканта силно кърви и гълъбите не могат да се хранят и да пият вода. Тези налепи са пълни с кашеста материя и са кафеникаво жълти на цвят. Могат да изглеждат и като сиреновидна маса в носната кухина. Гълъбите имат затруднено дишане, крилата са отпуснати и са умърлушени.

Шаркодифтерита има и смесена форма:

Тя нанася най-вече поражения по кожата и устата. Това е и най-разпространената форма на болестта.
Няма медикаменти специално разработени за тази болест и за това тя се лекува трудно. Основна превенция се прави чрез поддържане на добра хигиена в гълъбарника. Качествената храна богата на витамини и минерали също помага на птиците да са по-устойчиви на заболяването и да го преминат по-леко. Тетрациклин (Tetracycline), Хлорамфеникол (chloramphenicol) и други антибиотици се дават за да се предотвратят усложнения и инфекции.

Храната трябва да е смляна за да се улеснят болните птиците. Болните се отделят и за тях се полагат специални грижи. Налепите се третират със смес от равни части йодна тинктура и олио. Това се прави за да омекнат, и да могат по-лесно да се премахнат с помощта на пинсета. Раните които се получават в следствие на тази интервенция се мажат с каша от сол с олио, тя трябва да е доста гъста.

Налепите в устната кухина се третират само за да се улесни поемането на храна. По принцип те не трябва да се закачат и не се третират по други части на тялото. Тези налепи сами ще паднат след известно време.

Ваксината която обикновено се използва за превенция се нарича Ovo-Peristerin Nobilis или Pigeons Pox Vaccine Nobilis. Това са живи ваксини разработени специално за гълъби.

Всички здрави гълъби на възраст над 5 месеца е добре да бъдат ваксинирани ежегодно. Ако не сте успели да направите това, бързо отделете здравите гълъби и ги имунизирайте, веднага щом забележите тази болест в ятото.

Ако ви остане неизползвано количество ваксина, то трябва да бъде унищожено чрез изгаряне или изваряване.

Понеже един от основните начини на заразяването на птиците с тази, а и с много други болести става чрез използване на вече заразена храна се препоръчва да се избягват храни продавани насипно, особено на пазари и неконтролирани места. Препоръчва се да се купува храна от лицензирани доставчици, която е опаковата и правилно съхранявана, без достъп на гризачи или други птици пренасящи зарази до нея.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!