≡ Menu

Спортни гълъби – Програма за трениране на вдовците по време на състезания

трениране на спортни гълъби по метода на вдовство Това е подробна седмична програма за трениране на мъжки спортни гълъби, по метода на вдовство по време на състезателният сезон.

Събота:
Когато гълъбите се приберат в гълъбарника си от състезание, те преди всичко останало, трябва да имат възможност лесно и безпрепятствено да пият чиста вода колкото искат. Вдовецът се връща изморен и затоплен и за това е много важно във всяка една клетка да има допълнителен съд с чиста вода, която задължително трябва да е със стайна температура, а не студена направо от чешмата!

В клетките на гълъбите се оставя и по една чаена лъжичка ленено семе, за да може мъжкия да си възвърне силите преди да има възможност да се срещне с партньорката си. Основната храна на мъжкия спортен гълъб идва малко по-късно.

10 минути по-късно гълъба си е отдъхнал и тогава трябва се даде малко лека храна: която съдържа 5 % просо, 25% жито и 70% ечемик. Все пак не прекалявайте.

Възстановяването включва и щадене на гълъба и храносмилателната му система, като не забравяме че най-важна е водата, партньорката, спокойствието и леката храна идва накрая.

Оставяйте винаги женската гълъбица с вдовеца за около 15 минути през първите няколко седмици. След това увеличете времето на половин до един час за тези, които са прелетели 400 километра или повече. След като всички женски спортни гълъби напуснат гълъбарника, той се затъмнява!

Гнездилките не трябва да остават в никакъв случай в клетките на гълъбите. На тяхно място се оставя дървено трупче. Никакви упражнения през съботните следобеди.

Неделя:
Без упражнения сутринта. Половин час престой навън през следобедите, само ако е топло и не вали.

Храната е същата, както в събота и отново не е изобилна. След сутрешното хранене, птиците получават малко екстра ленено семе, което може да им се дава всеки ден, заедно с малко препечен хляб.

Използваме специален воден дезинфектант от ветеринарен лекар и той остава във водата цял ден.

Затъмняването е между 8 часа сутринта и 17 часа следобед.

Вечерта:
Ако постиженията през седмица не са добри, можете да дадете на птиците целия сок от един лимон, разреден в 2 литра вода с малко захар. В този случай не се прибавя дезинфектант.

Понеделник:
Упражнявайте ги сутрин и следобед. Оставете ги да летят около час, ако искат. В студено или влажно време прибирайте гълъбите веднага след като кацнат. Това е разумно да се прави всеки ден.

През април и май ги пускайте в 7 часа сутринта, а след това с 1 час по-рано.

Времето за летене следобед е с по-малко значение. Докато можете да упражнявате младите си птици, им давайте същата лека храна, както в неделя и понеделник.

Не отивайте в гълъбарника между 8 часа и 17 часа, дръжте го затъмнен.

Вторник:
Упражненията са както във понеделник. Давайте смеска за състезания, като не прехранвате птиците сутринта. От сряда вечер нататък им давайте да ядът всичко, което искат. След сутрешното хранене им се дава възможност да се изкъпят. От вторник нататък, повече не се затъмнява гълъбарника. След банята гълъбите ще са много по-спокойни.

Сряда:
Упражненията са както в понеделник и вторник. Хранете птиците с всичко, което биха погълнали.

Четвъртък:
Упражненията са както и преди това, а храната е в нормални количества. Тези, които ще бъдат прибрани в преноската същата вечер, не трябва да се упражняват следобеда. Трябва да бъдат нахранени поне 2 часа преди прибирането. Веднага щом някои от тях започнат да ходят до водата, времето за хранене свършва.

Тези, които няма да бъдат прибрани в преноската, ядът колкото искат. Десет минути преди това им покажете женските и им сложете гнездовите купи.

Показването на женската е за кратко, така че да не са прекалено изнервени, когато влизат в преноската. Върнете женските в тяхната волиера и заключете клетките на мъжките. В противен случай, тези които остават у дома си, ще се настанят в чужда клетка, и в неделя тя ще се превърне в бойно поле!

Петък:
Напътствията за този ден са предназначени за гълъбовъди, чиито гълъби прекарват в преноската само 1 нощ. Никакви упражнения за тях през събота. Дава им се само половината от обичайната храна. Може да са огладнели, когато се завърнат вкъщи.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!