≡ Menu

Причини гълъбите да отскубват и изяждат пера си

Причини гълъбите да отскубват и изяждат пера си Изскубването на перата не е често срещано заболяване при спортните гълъби, но все пак се случва понякога и те да заболеят от него.

Това заболяване е далеч по-разпространено при други видове птици, като някои изскубват и изяждат перата си или перата на малките си (изключително рядко явление).

В началото птиците започват да изскубват някои пера в областта на гърдите, докато се грижат за тях, но постепенно състоянието им става все по-лошо и все повече пера бъдат отскубвани. Стига се до момент, когато птицата остава съвсем без пера. Някои от птиците също изяждат перата си. Това води до наранявания на кожата, но като цяло птицата няма други признаци и здравословното и състояние не се влошава.
Важно е да се прави разлика между това заболяване и естественото линеене при гълъбите, френското линеене, заразяването с паразити или проблеми с обмяната на веществата.

Причини гълъбите да скубят и изяждат пера си Тази болест обикновено е причинена от неправилно хранене. Причината гълъбите да отскубват перата и евентуално да ги ядат е в недостига на витамини, аминнокиселини, като метионин, аргитин и лизин.

Тази болест се среща само при птици живеещи затворени и е често срещана при тези птици, които живеят в клетки. За това съществува теория, че заболяването е на нервна почва, особено важно потвърждение на тази теория е факта, че птиците които живеят на свобода никога не изскубват перата си.

Когато птиците живеят свободно, те намират различна храна, движат се, къпят се и се грижат свободно за перушината си. Докато живеещите в клетки гълъби и други птици, нямат много занимания и започват да чистят перушината си прекалено често. Така започват първоначално да изскубват перата си.

Друг фактор, който допринася за развитието на тази болест е влажността в гълъбарника. Ако влажността на въздуха в гълъбарника е много ниска, т.е. въздухът е прекалено сух, птиците са по-склонни да започнат да изскубват перата си.

Изскубването на перата обикновено се развива зимата, защото много птици прекарват дълго време затворени.
Лечението не е лесно. Птиците трябва да бъдат наблюдавани и да се вземат мерки колкото се може по-рано. Тази болест е почти нелечима в напреднало състояние. Добри резултати са наблюдавани след бани с настойка от йод и алое.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!