≡ Menu

Подаграта е причина за възпаление на клоаката при гълъбите

Подаграта е причина за възпаление на клоаката при гълъбите Когато се появи нарушение на витаминно-минералната обмяна при гълъбите, често се получава възпаление на лигавицата на клоаката. Това заболяване се среща при женските спортни гълъби. Повишеното отделяне на пикочна киселина и соли е в основата на подаграта. Това е и причината за раздразване на лигавицата и появата на ерозия. Това възпаление може да бъде причина за развитие на вторични инфекции. Клоаката най-често се възпалява при гълъби които снасят често и имат не достатъчно витамини А, B и D. В този случай подаграта е причинена от авитаминоза.

Симптомите са лесно забележими. От клоаката на гълъбите изтича лошо миришеща течност. Перата около нея са в началото слепнали, а в последствие опадват и мястото се оголва. Силният сърбеж е друг признак, който лесно ще забележите по поведението на гълъбите. Те се чешат, лигавицата се подува и по нея се появяват налепи. Спортните гълъби спират да се хранят и отслабват. Силни напъни и изпадане на задното черво са други често проявяващи се признаци.
Витамините и качествената храна са първите промени които трябва да направите за да излекувате спортните гълъби. Мажете клоаката с 3 процентова хромна киселина всеки трети ден по веднъж. Също може да мажете клоаката с комбинация от 230 грама свинска мас, и по един грам анастезин и терамицин.

Нарушената обмяна на веществата е причината да се появи подагра. Завишава се нивото на пурини в тялото на гълъбите, поради не пълноценна функция на бъбреците за елиминирането им. В случаите когато отделителната система на спортните гълъби не работи както трябва, се натрупват соли и киселина в кръвта и по ставите и вътрешните органи на гълъбите.

Подагра по птиците симптоми и лечение Високата концентрация на азотни съединения в зърнените храни с които се хранят спортните гълъби е основната причина за развитието на подаграта. Тя се среща все по-често през последните години, поради торенето с азотни минерални торове в норми над препоръчителните.
Бъбреците се възпаляват и дистрофират и така отделят по-малко пикочна киселина и соли. Авитаминозата А или D или наличието на допълнителни соли в храната или живачни и оловни съединения също може да се развие подагра.

Подаграта може да бъде ставна, когато уратите се натрупват в ставите, или висцерална когато натрупването става във вътрешните органи. Спортните гълъби могат да заболеят и от двете форми.

Слабеене, жажда, анемия и отпадналост са първоначалните признаци на висцералната подагра. Те могат лесно да останат незабелязани, понеже не винаги се проявяват в много силна форма, особено в началото на заболяването. Въпреки това някои гълъби умират много бързо.

Ставната подагра е по-лесна за диагностициране, защото тя е много болезнена и температурата се повишава около засегнатите стави. Наблюдава се също подуване и деформиране на крайниците. Ако пробиете някоя от тези подутини, ще забележите, че от нея изтича кашеста белезникава маса наподобяваща сирене.

При дисекция на умрели спортни гълъби се виждат бели точки по органите, основно по плеврата, черния дроб и перикарда. Приличат леко на поръсени от тебешир.

Профилактиката при това заболяване е много важна. Фуража, който се използва за хранене трябва да бъде качествен и без замърсявания и токсини. Лекарствата, които се дават са 0,5 грама атофан на спортен гълъб. Мажете подутините с йодна тинктура. Те могат да бъдат също и оперативно отстранявани. Във водата на гълъбите може да се разтвори карлбатска сол по 10 грама на 1 литър или салицилова киселина.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!