≡ Menu

Парамиксовироза при гълъбите

Парамиксовироза при гълъбите Симптоми характерни за Парамиксивироза

Въртоглавие /парамиксовироза, Нюкясълска болест, псевдочума/
Ето и малко информация за Парамиксивирозата…

Причинителя е вирус, които е силно устойчив в околнато среда. Но силните дезинфектанти го убиват много бързо – хлорна вар, Крезол. Основни източници на заболяването са болните гълъби, но някои специалисти твърдят, че току що преболедували птици са също носители и разпространители на вируса. Интересен е факта, че опитно заразени гълъби с този вирус на 22 ден от заразяването НЕ отделят вируса. Най-големите източници на вируса са захвърляните по контейнери, локви, дерета, реки, странища и т.н. умрели птици. Преносители на това заболяване са врабчета, скорци, врани, а също кучета и лисици. Заболяването засяга всички породи и възрасти.

Парамиксовироза се проявява в три форми:

парамиксовироза по гълъбите Парамиксовироза свръх остра форма

Наблюдава се бърза смърт без симптоми, за 1 – 2 дни всички гълъби умират. Тук характерен признак е, че след нахранването и напоя си гълъба повръща всичко и до 24 – 36 часа умира.

Парамиксовироза остра форма

Гълъбите проявяват следните признаци – липса на апетит и подвижност, умърлушеност, затваряне на очите и изпадане в сънливо състояние. Много характерни са зелено-жълтеникавите изпражнения, наблюдава се затруднено дишане с течения от ноздрите. За три дни гълъба умира.

Парамиксовироза подостра форма

Изключително често срещана форма в нашата страна на която клиничните признаци са добре познати и същевременно лесно забележими. Тази форма се характеризира с понижен или запазен апетит, залитания и движения в кръг, извиване на главата по надлъжната си ос, може също да се наблюдава и подпиране на тялото с опашка/сякаш е седнало – “заема куче седяща стойка“.

Парамиксовироза лечение

За да се избегне това заболяване е важно гълъбите да се ваксинират.
При свръх острата и остра форма на заболяването лечение няма. Тук е важно да се каже, че трупчетата на гълъбите трябва да не се изхвърлят безразборно където ни падне, задължително в чувал или торбички с цел избягване на неговото разпространение. При под острата форма много гълъбовъди предприемат витаминна терапия с таблетки витамин В1 или NEUROBEX, но недостатъка е, че терапията е скъпа и продължава месеци (1 – 2) т.e. докато оздравее. Другото което е, че може да се приложи на ограничен брой птици, тъй като е скъпа и трудоемка манипулация. Други гълъбовъди твърдят, че фуразолидона е добър в случая, но аз лично не съм го ползвал и не мога да ви кажа дали е ефикасен.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!