≡ Menu

Очите на спортните гълъби тяхната структура и значение

очи на спортни гълъби  Теория за очите на спортните гълъби вълнува много от нас. Подберат ли се правилно гълъбите по очите ще имаме отлично поколение и резултати.

Разглеждайки визуално окото на всеки спортен гълъб, ние ще забележим че то като орган на зрението, се състои от пет структурно обособени компонента:

  • Пръстен на зеницата (гледеца)
  • Пръстен на адаптацията
  • Ограждащ пръстен
  • Очен ирис
  • Захранващ пръстен

Пръстен на зеницата (гледеца) – представлява черната точка, която се намира точно в средата на окото. Когато обърнем окото на гълъба към слънцето, тя показва рефлекс и намаля своите размери, като става по-малка. Именно тази нейна способност се търси и цени при спортните гълъби, защото колкото е по-добре развита тя, толкова гълъбът е по-подходящ за дълги полети, тъй като слънчевите лъчи не му влияят много. Ето защо добрият спортен гълъб, трябва да притежава малък пръстен на зеницата. Ако този пръстен е голям, такива спортни гълъби обикновено не могат да завършат състезанието, защото по време на полет слънцето ги заслепява и пречи на бързината им.

Очите на спортните гълъби тяхната структура и значение  Адаптиращия пръстен – представлява кръга, който загражда пръстена на зеницата. Вътре в самия адаптиращ се пръстен се забелязват множество хоризонтални и вертикални линийки (пътечки), които са характерни за структурата на окото на спортните гълъби.

Ограждащ пръстен – това е последният пръстен преди очния ирис. В този пръстен могат да се видят най-различни цветове – бяло, синьо, зелено и т.н. За този пръстен е характерно това, че той трябва да бъде колкото се може по-широк при спортните гълъби за къси разстояния, и колкото се може по-тесен при спортните гълъби за дълги разстояния от тип маратон. При чифтосване е желателно мъжкият и женският спортен гълъб да имат еднакъв цвят на ограждащия пръстен на очите.

очите на пощенските гълъби  Очният ирис е най-важната функционална част от окото при спортните гълъби. Той може да бъде червен, кафяв и много други цветове, но по-важното е самият цвят да бъде с металически отблясък, блестящ, а едновременно с това и прозрачен, кристално бистър. Това е най-важният критерий. Ако се вгледаме добре в очния ирис на някой спортен гълъб ще забележим, че погледнат от горе той изглежда релефен. На практика вътрешната структура на ириса не е гладка, а прилича на сложен релеф от редуващи се планини и равнини.

теория за очите на спортните гълъби  Захранващ пръстен – това е последния най-краен пръстен от окото на всеки гълъб, но той трудно се забелязва при повечето спортни гълъби. Характерното за него е това, че помпи кръв и захранва окото.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!