≡ Menu

Как да обучим младите спортни гълъби в метода на вдовството

Как да обучим младите спортни гълъби в метода на вдовството Основата на системата на вдовството е да научи спортните гълъби на различни от обичайните им навици. Така те се “превъзпитават“ и се научават на ново различно поведение, за да могат да се състезават ефективно. Обучението им в тази система започва от рано, с първите перца се започва и въвеждането им в навиците които трябва да възприемат. Те вече не се оставят на свобода и започват да живеят в организирана, дисциплинирана среда, без да имат възможност да се разхождат свободно из цялото пространство в гълъбарника.

Те имат възможност да се движат свободно само в определената им част от гълъбарника. Тренировките им започват с пускането им сутрин след да летят след като са се върнали вдовците от полет. След като са се прибрали вдовците се пускат да летят младите спортни гълъби. Те се връщат сами в гълъбарника. След което, късно след обед или надвечер се пускат отново, но тогава е важно да са гладни. Така вечерният полет е по-къс и като се приберат, веднага им се дава храна. Използват се и звукови сигнали за да се приучат птиците да се прибират бързо, като след определено подсвиркване или друг избран от вас звук например. Сега те се оставят да се нахранят докато са напълно сити.

Този път вдовците се пускат след младите гълъбчета. Този начин на тренировка научава малките да са организирани и да не се шляят безразборно, а да летят бързо и съответно бързо да се прибират.

Обучаване на младите спортни гълъби в метода на вдовството Тази система на трениране има много предимства, тя започва в края на лятото. Едното и най-важното е че гълъбчетата, понеже са на една и съща възраст се тренират заедно, също те вече са достатъчно големи за да разберат лесно какво се изисква от тях. Формират им се полезни навици от малки, също в този период от годината, времето е приятно топло, след като големите летни горещини са вече отминали. Все още е твърде рано да очаквате награди от младите птици, а вашата цел е те да успеят да направят квалификационните полети и първите полети до 200 километра от състезанията на къси разстояния. Не изисквайте прекалено много от птиците си, те са прекалено млади и е важно да се избягват наранявания.  Късният летен сезон е прекрасен за обучението на младите гълъбчета и не трябва да се изпуска.

Основна задача на гълъбовъда в този период е да наблюдава младите гълъби. Как се представят те, от кое люпило и от кои родители гълъбчетата се прибират най-добре, най-бързо. Кои птици първи се приспособяват към новите навици, кои какъв характер проявяват. Кои закъсняват, от кои двойки гълъбчетата най-много се губят. От отговорите на тези въпроси, гълъбовъда може да си направи много и различни изводи, както за младите спортни гълъби, така и за разплодните двойки от които са произлезли те.

Как да обучаваме младите спортни гълъби в метода на вдовството От друга страна загубите и проблемите при есенните малки са много, те са трудни за тренировки и като цяло изискванията към гълъбовъда при тях са по-големи. Принципно те се тренират в началото на следващата година. Но тези тренировки, трябва да започнат много рано през пролетта. Малките гълъбчета трябва да започнат да се учат на възможно най-ранна възраст, при тях, както и при хората има умения, които се научават много по-бързо и по-добре когато птиците са по-малки.

В много случаи ще забележите, че това е вярно като тренирате малките от есента и тези от пролетта заедно и ще видите как тези от пролетта, въпреки, че са доста по-млади често се справят много по-добре от гълъбчетата излюпени през есента. Също трябва да се прецени и дали не трябва просто да не вадите есенни малки, поради трудностите, които те причиняват и евентуално, трябва да се съобразите с времето и усилията които имате възможност да отделяте за техните тренировки, толкова рано през пролетта.
Въпреки, че едно разумно и ранно трениране на младите спортни гълъби е супер важно, все пак трябва те да бъдат и максимално щадени. Винаги имайте предвид крехката им възраст и им давайте достатъчно време да се възстановят. Прекалените усилия които понякога им се налага да използват, могат да навредят на правилното им развитие. Много от тях са прекалено малки за да покажат пълният си потенциал и е много жалко, ако те се изхабят или изгубят поради прекалената настойчивост на гълъбовъда да ги тренира, без да се съобразява достатъчно с възрастта им.
От друга страна, ако имате едногодишен гълъб, който до сега не е летял, той е в голяма опасност да се загуби, и да има проблем да се научи да се ориентира правилно, поради това че вече късно за него и някои умения, които би могъл лесно да придобие на по-ранна възраст сега се оказват големи предизвикателства.

В периода от началото на април до началото на юни, въздушните потоци се изравняват постепенно и много ниско, което пречи на птиците да се ориентират. За това е много лош момент за едногодишните млади гълъби, които до сега не са били учени и тепърва ще започнат да се учат. В този период гълъбите летят ту през по-топли, ту през по-студени въздушни маси и това води до объркване и други смущения. Когато е много студено гълъбите имат проблем да летят на по-дълги разстояние и тази неравност в температурите  им пречи още повече.

Някои полети разбира се могат да бъдат изключения, но най-вече такива, които потвърждават правилото.

Отношението към младите гълъби трябва да е като към деца, с тях трябва да сме внимателни, грижливи и разумно строги, докато когато гълъбът е вече на 1 година, той е по-близо да се смята за възрастен, от колкото за дете. Тогава отношението към него трябва да е по-различни, също и очакванията към неговото представяне. Неговите способности на тази възраст са доста по-различни, и въпреки че е в преходен етап да стане възрастен гълъб, той все пак е още млад. Този гълъб е загубил някои от уменията си да учи и да се приспособява, които само много младите птици имат, но е придобил нови, които могат да се използват правилно в този период.
За това много гълъбовъди съветват да се щадят едногодишните гълъби, за да се осигурят добри състезатели в по-късна възраст. Това обаче не е актуално във всички случаи. Гълъбите преминават през различни възрасти, и развитие и те трябва да се използват максимално, разбира се с разум, така че птиците да не се претоварят.

Едногодишните гълъби, които се подготвят да се състезават по метода на вдовството, трябва да се тренират с възрастните вдовци.  Все пак те не трябва да се пускат на всички състезания, а само на по-леките от по-къси разстояния. Те все още са прекалено млади и не трябва да ги чифтосваме, а само да продължим със същият тренировъчен план, без да им се дава достъп до женските.

В никакъв случай не пращайте едногодишни птици, на полети от дълги разстояния, тези гълъби са все още недоразвити напълно и тези полети с голяма вероятност ще бъдат пагубни за тях.

Все пак да се пускат на по-късите полети и да се тренират с възрастните вдовци ще разви в тях правилни състезателни навици и ще ги подготви за по-късно, когато те ще поемат щафетата в състезанията.  Особено по-късните тренировки през лятото. В тези случаи вече може след полет да им се покажат женските.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!