≡ Menu

Ябълков оцет за гълъби

Ябълков оцет за гълъби Ябълков оцет във водата на гълъбите, как се дава и с какво помага на гълъбите ни.

Лечебни свойства на ябълковия оцет

Истинският ябълков оцет е естествено натурално вещество, но само ако е произведен от ябълки, които не са пръскани с препарати и са от някоя екологична ферма или градина. Ябълковия оцет укрепва имунната система, тъй като той е отличен източник на много микроелементи. Въпреки това, това е вярно само, ако ябълковия оцет е получен от ябълки, отглеждани в естествена среда без торове и инсектициди. Една ябълка, която е изкуствено култивирана не достига пълно узряване, и така не съдържа биологично разнообразие и състав на микроелементи, които ябълката има генетично заложени в себе си и е способна да има когато е напълно узряла.

Ябълковият оцет е идеален източник на органична киселина. Органичните киселини помагат на храносмилането и на разграждането на храната и така предотвратяват развитието на болести, причинени от не смляна храна.

Ябълков оцет във водата на гълъбите За ябълковия оцет е много известно, че киселинността предотвратява разпространението на коли бактерии и салмонела. Тези патогени харесват леко алкална среда, в която те наистина могат да започнат да се размножават. Ябълковият оцет, смесен с вода предотвратява салмонела и нейното разпространение във водата. Ябълковият оцет и неговия киселинен ефект продължава да ограничава патогените, дори и в червата на гълъба.

Това което е по-малко известно е, че ябълков оцет може да бъде животоспасяващо средство за гълъбите. Много гълъбовъди са наблюдавали, че скоростта на дишане в горещо време на гълъбите може да се увеличи, драматично. Ако времето е много горещо, гълъбите дишат бързо, с отворени човки. В тези случаи повишената обмяна на въздух е причина повече въглероден двуокис да напуска кръвта от колкото в нормалното състояние на гълъба. Това води до дефицит на киселина, и така кръвта става все по-алкална (дихателна алкалоза). Първоначално този процес генерира лошо разпределение, замайване, гадене след това, и ако стане по-екстремно води до смърт. В горещо време ние прибягваме до безалкохолни напитки с лимон и въглероден диоксид, за да може да се компенсира киселинният дефицит. Ако в такива моменти ние даваме на нашите гълъби вода с ябълков оцет, ние може да спасим живота им.

В продължителни горещини можем да постигнем още повече с малко ябълков оцет, от това. Защото в допълнение към променящата се рН на кръвта, потенциално фатални процеси се провеждат в храносмилателната система.

Топлината е мощен източник на стрес, което е лошо за храносмилането от само себе си, тъй като кръвоносните съдове на кожата, белите дробове и др. се разширяват, докато съдовете, снабдяващи храносмилателната система се свиват. По този начин в горещо време консумацията на храна спада, което означава, че добрите чревни бактерии не разполагат с адекватно хранене, и така киселината която те произвеждат също намалява. В същото време, както вече видяхме, алкалността на кръвта расте, което е живото застрашаващо. Казано по-просто, тялото се опитва да компенсира това, като отделя киселината от храносмилателната система, и така повишаване на нейната алкалност. Когато термичния стрес намали съпротивлението на храносмилателната система, всички тези фактори означават, че условията са идеални за бързо разпространение на салмонела, която се намира в червата.

По този начин в горещо време има всички шансове, и може да се стигне до пламването на епидемия от паратиф. В повечето случаи, всичко това може да бъде предотвратено с обикновено подкиселяване на питейна вода с домашен ябълков оцет.

Както всичко останало, ябълковия оцет може да се предозира. В твърде голямо количество, той може дори да повреди добрите чревни бактерии. Високото количество на киселина абсорбира калций (вар) и я премахва от системата, което води до двигателни и репродуктивни проблеми. Така че, предозирането на ябълков оцет трябва да се избягва.

Ябълков оцет във водата на гълъбите

Дозата за разтвора на ябълков оцет е 4 – 8 милилитра на един литър питейна вода, дава се 1 до 3 пъти седмично.

4 милилитра е 1 чаена лъжичка на един литър вода

 

Ако ни се налага да го даваме по-редовно, например в продължителен период от горещо време, ние трябва да даваме по-малко количество на концентрация на ябълковия оцет.

В допълнение, ние можем да използваме ябълков оцет за дезинфекция на предмети, например поилки, или по-точно за последващо подкиселяване на стерилизиран комплект тави. Това пречи на разпространението на салмонела в гълъбарника. Ние трябва да го използваме за тази цел, за да се измие пода на гълъбарника, трябва внимателно да наблюдаваме, особено в затворени помещения, тъй като киселинните газове във въздуха може да достигнат опасни концентрации, затова трябва да се проветри и така да се пуснат гълъбите в гълъбарника.

Ябълков оцет се приготвя лесно и най-добре е сами да си го направите.

Какъв трябва да е ябълковия оцет!

Ябълковия оцет трябва да е НЕФИЛТРИРАН, да НЕ Е ИЗБИСТРЕН и в никакъв случай да НЕ Е ПАСТЬОРИЗИРАН. Истинския ябълков оцет трябва непременно да съдържа така наречената „майка“ от живи оцетно-кисели бактерии (ябълкова оцетна гъба), голямо количество пектин, минерали и органични вещества, природна ябълчена киселина и мощни ензими.

Как се прави ябълков оцет

Рецепта за ябълков оцет в домашни условия и приготвяне на ябълков оцет в домашни условия очаквайте скоро.

Рецепта за ябълков оцет 🙂

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!