≡ Menu

Шаркодифтерит при гълъбите лечение

Шаркодифтерит при гълъбите лечение Шаркодифтерит по гълъби

Причинителят на Шаркодифтерит е вирус с латинското име (Boreliota columbae), които е опасен за гълъби и врани, но не е опасен за другите птици. Характеризира се с висока устойчивост, но е податлив на дезинфекционни средства като например: 1 – 2% разтвор на натриева основа, 3 – 5% хлорна вар, 1% калиева основа и други.

Как става заразяването с Шаркодифтерит

Заразяването става при контакт с други болни гълъби, покупко-продажба, размени, спортни състезания и други. Като входна врата на инфекцията с Шаркодифтерит служат малки наранявания по кожата или устната кухина на гълъбите.

Дифтерит по гълъбите Кои са преносители на вируса Boreliota columbae, който причинява Шаркодифтерит при гълъбите

Могат да бъдат насекоми – комари, кърлежи, дървеници. Особено опасни са врабчетата, които от волиер на волиер пренасят различни заболявания влизайки в тях.

Дифтерит по гълъбите

За заболяването е характерно, че то се проявява през Есента в периода от август до края на септември. И най-тежко боледуват младите и подрастващите гълъбчета.

Шарковия вирус се размножава и развива в кожата на гълъбите, където образува с различна големина – възелчета. Вируса след 24 тия час от заразяването влиза в кръвта и от там достига до всички вътрешни органи, като засяга черен дроб, бъбреци, сърце и други органи.

Във вътрешните органи на гълъбите Шаркодифтерита може да се запази до 13 месеца!

Шаркодифтерит клинични признаци

Заболяването се проявява в три различни форми – дифтероидна, кожна и смесена, която включва и двете заедно, кожна и дифтероидна.

Шаркодифтерит кожна форма

Гълъбите са неразположени, по клепачите, около ушите, ъглите на човката и ноздрите и по краката на състезателните гълъби се появяват от начало нежни и съвсем леко повдигнати жълтеникави бутончета, които по-късно стават големи колкото грахово зърно брадавицоподобни образования. При разрез тези брадавицоподобни образования кървят и са с жълт цвят.

Шаркодифтерит дифтероидна форма

При тази форма се наблюдават ограничени жълти и лошо миришещи налепи по устната кухина и гушата. Които налепи лесно се премахват и предизвикват кървене.

Шаркодифтерит смесена форма

Тя е комбинация от двете по-горе посочени форми.

Шаркодифтерит лечение

Успешно се лекува с комбинация от йод и глицерин в съотношение (1:1). Нанася се през 5 – 6 часа. 2 – 3 пъти на ден, но при гълъби, които имат ограничен брой брадавици. А, малките спортни гълъбчета, които са с пъпки по дупето, очите и краката – се унищожават.

Възможно е и лечение, което е доста консервативно като метод – с поялник върху пъпките, ефекта е добър, но страшно болезнен за гълъбите. Също и накисването на пъпките с памук напоен със смрадлика /тетра/, който се налага върху тях с разтопена овча лой.

Профилактично за Шаркодифтерит

По принцип профилактично може да се приложи ваксина за Шаркодифтерит.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

По-нови публикации →

← По-стари публикации

error: Content is protected !!