≡ Menu

Чист гълъбарник здрави спортни гълъби

Чист гълъбарник здрави спортни гълъби Хигиената и поддържането на чист гълъбарник е изключително важно условие за да бъдат здрави гълъбите. Остатъците от храна, куришките и други отпадъци трябва да се премахват от гълъбарника всеки ден. Специално остатъците от храна са доста привлекателни за гризачите и други животни и ако не почиствате гълъбарника от тях, рискувате гълъбите ви да се разболеят от заразни болести, като например салмонелоза, която е много смъртоносна, а и да бъдат нападнати от хищници, ако помещението не е добре обезопасено. Плъховете например много често нападат малките гълъбчета, унищожават яйцата, а могат да убият и големи птици. За да се спасите от тях, трябва редовно да поставяте капани и отрова, които разбира трябва да са така разположени, че да не нараняват гълъбите и да не са опаси за тях.

Спортни гълъби почистване на гълъбарник Ако не почиствате редовно, в куришките могат да започнат да се развиват бактерии опасни за гълъбите, понеже нехигиеничният гълъбарник представлява подходяща за тях среда. Дори и да дезинфекцирате в непочистен от куришки гълъбарник, има голяма опасност дезинфектантът да не успее да проникне навсякъде и да останат гнезда с опасни за птиците зарази. Специално внимание обърнете на поилките и хранилките, те трябва да са с подходяща форма, така че птиците да не могат да замърсяват храната и водата. Те трябва редовно да се почистват и да се изсушават. Добра идея е да се поставят хранилките и поилките върху решетки, така че гълъбите да не стъпват по замърсен под докато се хранят или пият вода, така те остават с чисти крака и не цапат водата и храната.

За да се премахнат болестотворните микроорганизми (патогени), е добре да се направят следните неща. След като добре сте почистили гълъбарника, дезинфекцирайте с разтвор от 1% формалин, 3% разтвор на хлорна вар, 10-20% разтвор на варово мляко, добре покрийте стените, пода, кацалките, гнездата.

Аксесоари за спортни гълъби Има много различни дезинфектанти за гълъби, които са специално разработен от фирми, занимаващи се специално със здравето на гълъбите и които са тествани като ветеринарно медицински продукт, който се разтварят във вода, защото са концентрирани. Някои от тези разтвори не е нужно да се отмиват от помещението и не са опасни за гълъбите, така че те могат да останат в гълъбарника. Но преди това се уверете, че са точно такива, като внимателно прочетете упътване то им.

Ето един препарат, който можете да ползвате за да дезинфекцирате гълъбарника и прилежащите към него помещения е Парафектанс, този препарат е добър в премахването на яйцата и ларвите на кокцидийни, трихомонади, хелмити, ооцисти и, както и на вируси, бактерии и гъби (фунги). Ако използвате този препарат, задължително отстранете гълъбите от гълъбарника. Преди да ги пуснете обратно, непременно изчакайте достатъчно дълго, така че препарата да изсъхне, след което добре проветрете помещенията. Чак тогава е безопасно да пуснете гълъбите обратно вътре. Този препарат се разтваря 60 мл. на 2 литра вода. Това са 3 дозиращи капачки.

Тези дезинфекционни процедури се извършват редовно на определени интервали, но когато започне състезателният сезон, те се правят само ако наблюдавате появата на заболявания за които са ефективни.

Борбата с външните паразити трябва също да е много усилена, защото те са приносители на причинители на различни болести, които могат да са много опасни за гълъбите. В добавка на това те изсмукват много кръв от спортните гълъби, с което в тялото на спортните гълъби влиза и вещество, което ги прави крайно неспокойни, в такива ситуации птиците често си изоставят яйцата и дори малките, започват видимо да слабеят.
Вечер, преди гълъбите да са се прибрали на местата си, се напръскват целите помещения, като особено внимание се отделя на местата където обичайно се укриват паразитите. Напръскването става преди и след като почистите гълъбарника.

Този разтвор не е опасен за птиците и те могат да останат вътре докато обработвате с него.

Пригответе следният разтвор:

  • 1 до 2% Севин (воден разтвор)
  • 1% Хлорофост (воден разтвор)
  • 0,05% Неоцидол емулсия като това количество се слага на 1,5 литра вода

Полученото количество разтвор приблизително ще стигне за около 10 квадратни метра площ на гълъбарника.

Препоръка!

На всеки 60 дена е добре да се обработи с разтвор на чеви-трен.

Начин на приготвяне на разтвора:

  • 60 милилитра на 2 литра хладка вода

Също така, може и разтвор:

инс-15

  • Приготвя се по същия начин 60 милилитра в 2 литра вода

Спомагателно средство е 3% Севин или Хлорофост и сяра или дървесната пепел, като можете да поставяте касетки или сандъци с тях.

Друг важен момент е ограничаването на достъпа на гризачи. Ако имате други животни, като други видове птици, те не трябва да се държат заедно или близко до гълъбите. Ако намерите гълъб или след време се върне ваш загубен, задължително той трябва да мине през вид карантина извън гълъбарника, за да предотвратите пренасянето на заразни болести.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

По-нови публикации →

← По-стари публикации

error: Content is protected !!