≡ Menu

Холера по гълъбите, лечение и профилактика

Холера по гълъбите, лечение и профилактика Как да се справим с Холерата по гълъбите

Холерата е болест с която се заразяват спортните гълъби и свободно живеещите гълъби. Тази болест се открива по цял свят и може да бъде много сериозен проблем. Най-честите жертви на Холерата са водоплаващите птици. При гълъбите причинители на болестта са Pasteurella avium

 и Pasteurella multocida. Бактериите, които са в основата на тази болест са грам отрицателни, не образуват спори и не са подвижни.
Бактериите причиняващи холера са с овоидна (яйцевидна) или пръчковидна форма. Те са аеробни, което означава, че имат нужда от кислород и съдържат ендотоксин, като той се освобождава когато бактерията загине.
Животинският белтък е много благоприятна за тях среда, а 37 градуса по Целзий е най-добрата температура за тяхното развитие. Пастьорелата има много щамове с различни степени на заразяване. Когато болестта се развива в остра форма, загубите при спортните гълъби са около 60% до 80%.

Болните гълъби и труповете на умрелите птици са основният източник на заразата. До 3 месеца се запазва възможността от зараза от трупове и заразена вода. Заразата обикновено се разпространява от изтеченията на носа и рядко чрез екскрементите. Заразяването се получава основно когато внесете нови гълъби в гълъбарника, без да ги поставите първо под карантина. Друг начин е чрез инвентара и при пренасянето на гълъбите от едно място на друго.

Хищните птици също допринасят за разпространението на тази болест, когато ядат умрели от холера и нападат болни птици. Също, болестта се пренася и чрез плъховете. Холерата се разпространява целогодишно, но в по-голяма степен през пролетно-летния сезон.

Има много фактори спомагащи за разпространението и развитието на холерата, като се започне с климатичните условия, храненето, условията в гълъбарника, наличието на травма или други улесняващи болестта фактори.

Нараняванията са един от рисковите фактори при тази болест, патогенните щамове, които попадат в наранените тъкани се размножават и така започва заболяването.

Вирулентността е от огромно значение за това как ще се развие болестта. Като холерата има три форми, които са хронична, остра и подостра.

Острата форма

Тя се характеризира с липса на симптоми и внезапна смърт.

Под-острата форма

В тази форма спортните гълъби проявяват различни признаци, като общо неразположение, анорексия (пълна липса на апетит), висока температура, слизести изтечения от устата, понякога имат затруднение с дишането и се появява жълтеникава диария. Смъртта настъпва бързо, само след няколко часа, но може да отнеме и няколко дни. Има случаи когато симптомите са свързани само с дихателни проблеми, отичат очните синуси, има течение на ноздрите с лоша миризма и като цяло гълъбите са неразположени. Перушината на гълъбите е обикновено настръхнала, те изглеждат сънливи и с отпуснати криле, като се клатят когато се движат.

Хронична форма

В тази холерата обикновено се проявява, когато острата форма на заболяването премине или ако спортните гълъби са заразени с щам с ниска патогенност. При този тип щамове симптомите са по-разнообразни, но не толкова очевидни поради това, че могат да бъдат засегнати различни части на организма. Например могат да се появят отоци на главата на птиците, както и изтечения от носа. Гълъбите имат намален апетит и отслабват. Част от състезателните гълъби получават диария или възпаления на ставите.
В тази си форма холерата прилича на тиф, спирхетоза, псевдочума и има симптоми близки до някои отравяния. За да се постави точна диагноза трябва да се направи лабораторно бактериологично изследване на наскоро умрели птици.

Основни медикаменти за справяне с болестта холера

Те са сулфамидите и антибиотиците. В случаите когато болестта се проявява локално тези лекарства не са много ефективни, въпреки това имат добро действие за потискане на заболяването. Могат да се дават на спортните гълъби в храната, водата или чрез инжекции. Като периода на лечение е от 5 до 7 дни. Други ефикасни лекарства са антибиотиците стрептомицин, терамицин, биомицин и еритромицин. Те се дават в питейната вода по 2 грама на литър. След около 3 до 4 дни ще забележите, че смъртността при гълъбите е силно намалена, но ако болестта не отшуми, лечението може да се повтори. Медикаментите принципно не са достатъчни да ликвидират напълно болестта, за това трябва много добре да се наблюдават гълъбите и да се спазват хигиенни мерки. Трябва и да се отделят здравите гълъби от тези които са преминали болестта. Важно е също труповете на умрелите птици да се унищожават, за да се ограничи заразата.

Друго важно средство за ограничаването на тази много опасна за спортните гълъби болест е редовното изследване на птиците, при което ако се открият болни или носещи заразата гълъби, те трябва да се унищожат. Приносители на болестта са също плъхове и мишки, за това е важно гълъбарника да е максимално изолиран, както и храната с която се хранят спортните гълъби, така че тези гризачи да нямат достъп до нея и до помещенията на гълъбите.

Дезинфекция

Тя се прави с някой от следните разтвори:

  • Натриева основа от 3%,
  • Разтвор на варно мляко 20-30 %
  • Разтвор на креолин или хлорна вар от 1%
Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

По-нови публикации →

← По-стари публикации

error: Content is protected !!