≡ Menu

Устройство на гълъбарника

Устройство на гълъбарника Какво трябва да е вътрешното и външното устройство на гълъбарника

Гълъбарникът има много важна функция в правилното отглеждане на спортните гълъби. Той трябва да може да им осигури спокойна, безопасна и здравословна среда за живеене. Условията в него трябва да позволяват на гълъбите нормално гнездене, съешаване, люпене и хранене. Гълъбарника трябва също да е хигиеничен и да предоставя защита от неблагоприятните климатични условия. За да имаме здрави, чисти и добре състезаващи се спортни гълъби е важно да се погрижим за тях и да им осигурим чисто и удобно жилище.

При построяването на гълъбарника трябва да се помисли за устройство на помещенията, така че да могат да се поддържат лесно чисти, защото лошата хигиена влошава както външният вид на гълъбите, така и здравословното им състояние. Факторите за осигуряване на добър гълъбарник са много, но независимо от финансите с които разполагате е важно да осигурите на птиците достатъчно простор и приятно място за живеене, дори ако трябва да намалите броя на гълъбите които гледате, за да имате възможност да им предоставите качествен начин на живот.

Местоположението на гълъбарника трябва да се определи спрямо климата в който живеете, като най-добре е той да е на завет, запазен от северните ветрове. Гълъбите обичат да живеят на топло, сухо и чисто място. В оптималния случай, гълъбарникът трябва да гледа на юг. Изградена с тухли, и иззидана с вар и пясък постройка е най-добрият вариант, но повечето гълъбовъди не могат да си осигурят такъв вид строителство, за това по-лесно и по възможностите на повече хора е да се построи гълъбарник от дървени плоскости, покрити с ламарина, а от вътре боядисан с вар.

С изграждането на гълъбарника гълъбовъдът ще може да си позволи да осигури на птиците подходящи помещения и условия в които да живеят и да бъдат подготвени за състезания, нещо което е много трудно да се направи в не-добре пригодени тавански стаи например. Разбира се само добрите помещения не са достатъчни, опитността и уменията на гълъбовъда са много по-важни за спортните гълъби.

Не зависимо от материала с който смятате да построите гълъбарник, добре преценете размерите на помещенията. Те трябва да са достатъчно големи и удобни както за гнездилки, хранене и поене на птиците, така и за да можете вие да се движите свободно в тях и да достигате лесно до всичките му краища.

Покривът се прави с остър наклон към лицевата страна на постройката, за да не кацат и да не се заседяват спортните гълъби там, а да влизат бързо и лесно през стрелата. Размера на прозорците се съобразява с размера на помещенията, като през лятото стъклата могат да се махат и да се заменят с мрежи, за по-добро проветряване на гълъбарника. До гълъбарника се построява също волиер, това е изцяло открито помещение изградено от мрежа, то е като малък двор, или лятно жилище за гълъбите. В него птиците се пускат, за да излизат на чист въздух в периодите когато не могат да бъдат пускани да летят свободно. Във волиера трябва да има кацалки, храна и вода, а подът може да е покрит например с пясък. Когато вали дъжд, водата се прибира.

Важна част от устройството на гълъбарника е зоната за гнездене, това е мястото където се разполагат гнездилки в които живеят семействата и се отглеждат малките гълъбчета. Тази зона се разделя на кутии, с рафтове, за да има всяко семейство гълъби собствена територия, като за целта се използва една от стените.

Размерите на кутиите за гнездене трябва да бъдат приблизително следните: дължина 40 – 45 сантиметра ширина 35 – 40 сантиметра и височина 30 – 35 сантиметра. Има гълъбовъди, които правят по-големи гнездилки, за да могат гълъбите докато отглеждат малките, да снесат и мътят нови яйца, но това не е добре за птиците. Често тези допълнителни яйца не получават достатъчно топлина, което води до увреждания на малките гълъбчета, или биват счупвани. Ако все пак, желаете да отглеждате възможно най-много птици е по-добре да изградите по две гнездилки една до друга за всяка двойка гълъби. Така те ще могат да отглеждат малките в едната и да мътят спокойно в друга.

Кацалките трябва да съответстват на редовете за гнездене, за да има място всички гълъби да имат места на тях. Възможно е и да се постави кацалка за всяка гнездилка, така гълъбите ще са спокойни, че имат места за кацане и едновременно с това ще са ограничени да не кацат на местата на другите гълъби. Така до известна степен се избягват дразгите за територия и се предпазват малките гълъбчета от агресивни нашественици. Допълнителни кацалки се слагат покрай едната от стените, като се внимава разстоянието от стената до опашките на гълъбите да е достатъчно голямо, те да не опират в стената. Тези летви за кацане са за всички гълъби, на тях също кацат малките птици, които точно са излетели от гнездата си.

Друго важно нещо в гълъбарника е подходяща хранилка, от която по възможност да не се разпръсква храна и поилка от която да не се разлива водата. Това е почти невъзможно, поради което е най-добре тя да се постави върху решетка, така че ако водата се разлее гълъбите да не си намокрят краката.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!