≡ Menu

Строене на гълъбарник за спортни гълъби – Микроклимат

Строене на гълъбарник за спортни гълъби - Микроклимат

Всеки се пита как да построи добър гълъбарник с евтини материали, или такива които са му останали от друг строеж. И какво трябва да избегне при построяването на гълъбарника. Доброто нещо със строенето на гълъбарници е, че могат да се използват различни материали и всъщност, това че гълъбарниците обикновено не са добре уплътнени е знак, че в тях има добра вентилация, което на практика е добре за гълъбите. Когато планирате строежа на гълъбарник, обърнете внимание на неговото разположение, помислете как да създадете добра циркулация на въздуха и планирайте добре неговата функционалност. Не е нужно да ползвате скъпи материали, но изпълнението трябва да е съобразено с нуждите на спортните гълъби, за да се чувстват те добре в него.

Самата постройка е важно да остава суха вътре при дъжд, и едновременно да позволява да влиза достатъчно свеж въздух . Лош ли е въздуха в гълъбарника, значи и гълъбите ви са болни. Качествата на гълъбарника, са много важни за спортните гълъби, не дизайна на помещенията. Наблюдавайте гълъбите си и обърнете внимание как се чувстват, имат ли достатъчно място, бият ли се, пренаселено ли е, има ли място, лесно ли е за почистване, има ли дупки и места където гълъбите могат да се скрият. Вие самите лесно ли се движите в гълъбарника, лесно ли ловите птиците. Има ли добро помещение за съхраняване на храната и преноските. Колкото по-удобно е организиран гълъбарника, както за вас, така и за гълъбите, толкова по-добре.

Гълъбарник за спортни гълъби - Микроклимат Вентилация в гълъбарника

За да се осигури добра вентилация, ако не е възможно да имате подходящи отвори добре е да инсталирате вентилатори, като уплътните добре процепите, така че да не става течение. Имайте предвид здравето на спортните гълъби, когато строите гълъбарник. Добрата вентилация е важна за гълъбите, но наличието на течение може да бъде сериозен проблем за тяхното здраве.

Влагата е враг на спортните гълъби

Влагата е друг сериозен проблем, който задължително трябва да се избегне. За спортните гълъби студът не е опасен, но наличието на влага в комбинация със студ и вятър в не е добре за тяхното здраве. Още по-сериозен е проблемът, когато в гълъбарника има мухъл и плесени. Това може много да влоши здравословното състояние на спортните гълъби и е изключително важно да бъде избегнато.

Добра циркулация в гълъбарника

Циркулацията на въздух е много важен елемент за здравето на гълъбите ви. За това винаги имайте предвид, че гълъбарника трябва да е не само сух, но и проветрив. Лошата миризма и застоялият въздух, не са достатъчно добра среда за вашите спортни гълъби. Само почистването няма да помогне, трябва да им осигурите добър въздух за да не се разболяват.

Признаци за лоша циркулация в гълъбарника

Лошият въздух в гълъбарника е сигурен признак, че е време да направите някои промени свързани с вентилацията на помещенията. Задължително подобрете циркулацията на въздух. Построяването на волиери, ще помогне да отворите част от гълъбарника, метален решетъчен под, под който да се събират отпадъците, отварянето на прозорците и намаляването на броя гълъби, които имате също ще помогне в този случай.

Добри резултати в състезанията и здравето на спортните гълъби

След тези промени гълъбарника ще бъде много по-здравословно място за отглеждане на спортни гълъби. Сами ще видите, че птиците летят и като цяло се чувстват по-добре.

Материали за строеж на гълъбарник

Ако не разполагате с много площ, можете да строите на високо, това не е проблем за птиците. Подбирайте лесно поддържащи се материали, търсете решения на проблемите, които възникват при строежа и организиране на пространството, така че оптимално да се оползотвори то. Мислете за помещенията и като начин да се наслаждавате на хобито си, те трябва да са удобни както за вас, така и за гълъбите. Съобразявайте се както с функциите които ще изпълнява гълъбарника, така и с микро климата, който трябва той да има за гълъбите. За това е важно да знаете в какъв климат живеете и да се съобразите с него. Силни бури, ветрове, влага, прах, горещина или твърде студени периоди, сняг, вземете всички тези фактори предвид когато планирате постройката. Позицията на гълъбарника е важна за да се избегнат навяването на сняг или влизането на дъжд. Съобразете се с обичайната посока на бурите и силните ветрове. Особено когато разполагате волиерите. Опитайте да направите пода решетъчен, така част от проблемите ще отпаднат. Разположете гнездата в най-закътаната част на помещението за да са предпазени независимо от времето вън. Ако гълъбарникът не е напълно открит към волиера, по-лесно ще предпазите помещенията сухи по време на бури, но тогава вентилацията ще се влоши. Може също така да направите само малка част от гълъбарника да е отворен към волиера, например разстоянието под кацалките.

Друго което може да правите е да поите птиците само във волиера, така няма да се мокрят и цапат вътрешните помещения, но това може да не е добър вариант зимата, когато температурите са много ниски.

Поддържане на хигиената в гълъбарника

Металните тави под решетъчният под, много ще улеснят почистването на помещенията, като едновременно птиците ще са предпазени в по-голяма степен от намокряне, заболявания или измръзване през зимата. Материалите трябва да се подбират така, че да могат лесно да се почистват, като например да са боядисани и с добра предварителна подготовка.

Зимни условия в гълъбарника

Подгответе се добре за условията в които живеете, зимата когато паднат температурите под нулата, водата често замръзва, снабдете се с поилки с нагревател или си направете такава от кутия със светеща крушка вътре, една крушка отделя достатъчно топлина за да не замръзва водата.

Всички елементи в гълъбарника са важни

Например кацалките и стрелите. Стрелата обикновено е разположена в предната част на гълъбарника. Тя може да се построи от тънки летви, имайте предвид, че трябва да се построи и козирка за да не влиза дъжд или сняг вътре. Отварянето трябва на стрелата да става лесно и безопасно за спортните гълъби. Можете да използвате дърво или метал, и да покриете с мрежа, плексиглас или стъкло.

Механичен часовник за засичане на спортни гълъби

Ако все още използвате механичен часовник за състезания, е добре да имате преграда, която да се слага когато гълъбите се връщат от състезания. Тя служи за да ги ограничи да не влязат директно в гълъбарника и да улесни улавянето им. Все пак трябва да имате добре измислен механизъм, така че да не останат следващите птици идващи от състезания вън и да не се плашат птиците и да не искат да влизат.

Електронни системи за отчитане на спортни гълъби

Ако използвате електронна система за отчитане на спортни гълъби, този стрес се избягва и птиците могат спокойно да влязат в гълъбарника. В този случай електронната стрела сама отчита резултата.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

По-нови публикации →

← По-стари публикации

error: Content is protected !!