≡ Menu

Спортни пощенски гълъби

Спортни гълъби  Спортните гълъби или както са били познати в близкото минало като пощенски гълъби са много популярни и днес те се използват най-много за състезания в които гълъбите прелитат много дълги разстояния. Спортните гълъби имат перфектно за тази цел тяло, те са стройни, имат много добре развита гръдна мускулатура, която е широка, човката е права и имат добре развити “гъбички” при някои спортни гълъби тя е доста голяма и расте почти през целият им живот, при други тя си остава нормална и не расте, но това е заради различните линии спортни гълъби, които са създадени и селектирани през годините от гълъбовъдите. Тези така наречени “гъбички” се наричат восковица по ноздрите на гълъбите.

Спортен гълъб  Оперението е много различно на цвят и има почти всякакви цветове и шарки – сиви на ленти, чисто бели, червени, червени пръскани и много други цветове.

Спортните гълъби се отличават с много специфичните си качества от другите породи гълъби с ориентацията и летателните си възможности. Спортните гълъби прелитат огромни разстояния от стотици километри при средна скорост 100 – 120 километра в час. Също така има екстремно дълги разстояния които са хиляди километри, примерно такива състезания за спортни гълъби се провеждат в Русия където гълъбите прелитат 3000 километра за едно единствено състезание. Спортните гълъби пуснати от големи разстояния, винаги се завръщат в родният си гълъбарник, като за това им помага отличната им ориентация, любов и привързаност към мястото където са израснали.

Спортен гълъб женски  Спортните гълъби в наше време са много тясно специализирана порода, която се използва за спортни състезания за къси, средни, дълги и екстремно дълги разстояния за летене – на стотици и хиляди километри, с много-добре развитото си тяло и си мускулатура и най-вече невероятна ориентация за завръщане в гълъбарника им.

Гълъб спортен  От старите линии пощенски гълъби, при селекция впоследствие са получават редица различни линии, които са подобрили и наследили ориентацията и добрите летателни качества и способността безупречно да се ориентират.

С развитието на радио съобщителната и телевизионната техника се е прекратило използването на пощенския гълъб за пренасянето на кореспонденция. Сега пощенският гълъб се е превърнал в състезателен гълъб и се отглежда и селектира от гълъбовъдите единствено за спортни състезания с гълъби и по тази причина е получил новото си по-популярното наименование “спортен” гълъб.

Спортен гълъб мъжки  Спортните гълъби притежават изключителната способност да се ориентират отлично в местности от различен тип, както планински, така и равнинни. Те винаги се стремят да се завърнат в дома си и го постигат с голям успех. Причините спортен гълъб да не се завърне от полет са обикновено обстоятелствени и независещи от него, като хищни птици, силно неблагоприятни атмосферни условия и други подобни. Ако тези фактори се избегнат гълъбите се завръщат успешно от огромни разстояния. Привързаността на този вид гълъби към родния гълъбарник е изумителна и изключително ценено качество при селекцията на състезателните гълъби.

Как спортните гълъби намират пътя към дома си все още е мистерия. Има много теории, една от които е свързана с магнитното поле на земята. Другите видове гълъби с времето са изгубили тази си способност, но с добра селекция, при състезателните гълъби тя се е доразвила и усъвършенствала.

Други теории развиват идеята за ориентацията на гълъбите спрямо положението на слънцето, като потвърждение на тази теория се явява факта, че скорците също се ориентират от положението на слънцето. За съжаление дали спортните гълъби имат вътрешен компас, вътрешен часовник или използват друг метод за ориентация е въпрос с много неизвестни.

Спортен гълъб червен  Издръжливостта, както и опита са също много важни качества за спортните гълъби. Само ориентацията не е достатъчно за да се превърне един гълъб в добър спортист. Спортните гълъби се тренират и обучават като истински спортисти, като тренировките им започват през пролетта, и завършват в края на лятото, те са съобразени и с графика на състезанията за сезона. Първоначално се започва с кратки тренировки и постепенно се увеличава разстоянието, като в планът за тренировки трябва да се имат предвид и допълнителни обстоятелства, като това дали гълъбът има малки, заболявания и т.н.

Тренировките способстват за подобряване на чувството за ориентация на гълъбите, качеството на самия полет се подобрява, изключително добро е влиянието върху физическата форма на гълъб и придобиване на опит, така че той започва да се справя по-добре в различните обстоятелства които могат да се срещнат при състезателният полет в последствие. Птиците, които са с добре развита гръдна мускулатура, имат тегло около 400 до 450 грама и са много издръжливи и преминават дълги разстояния успешно, дори в горещите летни месеци.

Въпреки че спортният гълъб е роднина със скалният, има много значими разлики във вида на двата вида гълъба. Например спортните гълъби имат красиво оперение, което може да бъде много различни цветове, включително бял, който колкото и красив да е, не е много типичен, повечето гълъби са сиви с по-тъмни петънца, черни или пурпурни. Восковица е сива, в основата на носа. Очите с кръгли, бели или сиви на цвят.

Стойката на тялото на спортният гълъб е по-изправена от на скалния. За състезателните гълъби най-важни са летателните качества, а не външният вид.

Добре тренираните и подготвени за състезания гълъби могат да летят с до 100-120 километра в час, най-добрите разбира се развиват най-висока скорост. В зависимост от видимостта и времето те летят на около 100-150 метра височина, а при хубаво време достигат и до височина от окол 350 метра. Обичайните разстояния за състезания са до 100 до 700 километра, но при маратоните се стига и до изключителните разстояния до 3000 километра. По време на Отечествената война в Русия пощенските гълъби са се завръщали в подвижни гълъбарници.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 1 comment… add one }
  • az67 30/10/2016, 23:54

    Най-умната птица според мен!

Leave a Comment

По-нови публикации →

error: Content is protected !!