≡ Menu

След края на състезателният сезон при системата на вдовството

След края на състезателният сезон при системата на вдовството Когато свърши състезателният сезон се изкарва още едно люпило малки на гълъбите се дава повече свобода. Те имат нужда да си починат след натовареният състезателен сезон. Август и септември се използват за да се даде време на гълъбите да се детоскикират, като им се дава възможност да летят свободно в природата. Опита показва, че летенето в природата, над полята повлиява много добре на птиците и е важно да се направи след като приключи състезателният сезон.

Все пак не трябва да се оставят напълно без дисциплина. Затваряйте гълъбарника при лошо време и в късният следобед, особено ако се очаква да вали или ще има буря. Хранете ги с подкрепяща храна два пъти дневно, веднъж сутрин и веднъж надвечер. Това е периода когато трябва да се грижите гълъбите да се възстановят и да извадите малки гълъбчета.

Ако имате умерен контрол във времето когато гълъбите летят свободно, ще имате и много по-малко загуби ако например ги оставите винаги да летят когато си поискат без да затваряте гълъбарника.

Тази свобода се дава а птиците само през август и септември месец, а през октомври всички птици отново се връщат към нормалният режим на вдовството, същото важи и за младите птици, които са участвали в късните състезания на сезона.
Преминаването към нормалният режим в който гълъбите обикновено са привикнали да участват става като започнем сутрин рано да ги пускаме за кратко летене и след като се приберат, вече не се пускат до следобеда като тогава се пускат гладни и се хранят след като се приберат, като не им се дава възможност да излизат след това.

Какво се прави след края на състезателният сезон при системата на вдовството Отнема няколко дни да се приучат гълъбите отново на старият режим, първоначално те отново ще тръгнат да летят на по-дълги разстояния, например към полето. Ще видите, че след няколко дни повечето гълъби, ще започнат да се връщат по-бързо и постепенно всички ще се върнат към старият режим. Така можете да намалите количеството храна, която давате сутрин на птиците, а когато настъпят зимните месеци, ги хранете само вечер. Особено след като линеенето е към края си.

В най-студените зимни месеци, намалете и времето за летене на гълъбите, то трябва да е много кратко, само веднъж дневно, надвечер, не повече от 30 минути.

Когато времето е лошо, например вали сняг, дъжд или има мъгла можете напълно да пропуснете да пуснете птиците да летят. Зимен полет, в който птиците се мокрят е много вреден за тях и ги избягвайте за да не разболеете птиците си. Когато гълъбите линеят им е нужно спокойствие, добра храна и топлина. Приключи ли линеенето можете да започнете да храните гълъбите обилно. Ако храните спортните гълъби по клетките, те никога няма да са много гладни и няма да преяждат и не напълняват. През този период натрупването на мазнини също не е проблем. С добра силна зимна храна, съдържаща ечемик, птиците рано през пролетта ще са натрупали отново, здрава и силна мускулатура. С началото на тренировките, тези птици бързо ще възвърнат спортната си форма и ще станат отново със здрава гръдна мускулатура, леки, с еластични мускули. Едно от предимствата, които вдовците използват е това, че пълнят въздушните торбички в тялото си с въздух, особено когато имат желание за чифтосване.

Здравата масивна мускулатура в този период е особено важна, защото вдовците трябва да влязат първо във форма за чифтосване и да отгледат едно люпило, след което да започнат тренировките, които ще ги подготвят за състезателния сезон. Те имат нужда от запаси за да се справят с тези задачи, и гълъбите които са били пускани на кратки зимни тренировки и са получавали силна зимна храна, като например ечемик, ще се справят много по-добре от слабите, недохранени птици, и много по-бързо ще влязат в желаната спортна форма. Има теории, според които след тоталното замиране на гълъбите през зимният сезон, те трябва постепенно и много внимателно да се пробуждат и връщат към спортната си форма. Това не важи за добре хранените и правилно гледани през зимата спортни гълъби. Те обикновено бързо получават добра спортна форма, без особени проблеми.

И преди сме споменавали, че основен недостатък на метода на вдовството е прекалено малкото малки, които се изкарват. За това е важно, при двата разплода които се планират през годината да се осигурят максимален брой, качествени млади гълъбчета. Нужни са много умения в гледането на гълъбите. Методът на вдовството е доста различен от традиционният и когато се използва трябва да се имат предвид всички негови особености, за да могат да се планират правилно неговите етапи.

Правилната подготовка на спортните гълъби е особено решаваща за резултатите които ще постигнете през състезателният сезон. Вариация на този метод е и методът на тоталното вдовство, като при него се състезават и мъжките и женските птици. Този метод предполага особено големи изисквания към гълъбовъдите и се препоръчва само на най-опитните от тях.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!