≡ Menu

Симптоми и лечение на Хексамитоза при гълъбите

Хексамитоза Hexamita columbae Хексамитозата засяга храносмилателната система при спортните гълъби. Микроорганизмите които я причиняват се наричат Hexamita columbae и имат крушовидна форма с камшичета. Есенните и летните месеци са най-рисковият период за развитието на тази болест. Микроорганизмите създават колонии в ректума на гълъбите, като малките гълъбчета са в най-голям риск понеже те имат много по-ниска устойчивост на заболяванията.

Възрастните гълъби често са приносители на заболяването без да проявяват някакви признаци. Така те се превръщат в хронични носители.

Това е много опасен момент, защото е трудно да се установи източника на заболяването, което се забелязва чак когато младите гълъби започнат да проявяват симптомите на хексамитозата. Това пречи много и на прилагането на своевременно и адекватно лечение на гълъбите.

За поставяне на правилна диагноза и идентифициране на източника на заболяването се прави намазка, която се изследва под микроскоп. Тя се взема от червата на починали гълъби. В най-тежките форми на това заболяване, може да се вземат проби от клоаката на болни, живи гълъби.
Паразитите имат бързи праволинейни движения, което и основният признак за тяхното разпознаване.

Периодът на инкубация е 4-5 дни.

Лечение на Хексамитоза по гълъбите Основният симптом е слузеста диария с лоша миризма, също усилена жажда и намален апетит. Така спортните гълъби бързо отслабват и се изтощават. Младите спортни гълъби обикновено прекарват болестта в много тежка форма. Тя може сериозно да засегне стомашният тракт, като води до воднисти изпражнения, в които се наблюдава кръв.

Болестта наподобява на колиинфекция, салмонелоза, кокцидиоза, паромиксовироза.

Когато това заболяване се диагностицира, лечението е за всички гълъби едновременно с чеви-кол+. Препарата се разтваря в питейната вода и се дава в 6 последователни дни.

Ако времето е много горещо или гълъбите мътят, приготвената с лекарството вода не се до разрежда, а се дава чиста вода след като спортните гълъби я изпият.
По време на третирането не се дава вода за къпане, за да не могат гълъбите да пият от водата за къпане.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!