≡ Menu

Симптоми и лечение на гълъби болни от колисептицемията (коли инфекция)

Симптоми и лечение на гълъби болни от колисептицемията (колиинфекция) Колисептицемията е още една болест от която могат да се заразят спортните гълъби. Първите признаци се наблюдават само дни след излюпването на малките. Бактерията Еscherichia coli е неин причинител, тези бактерии са от най-често причиняващите болести при състезателните гълъби. Симптомите са обикновено свързани с нарушено храносмилане и се проявяват като хранително разстройство, понеже бактериите увреждат тънките черва.

E coli са грам отрицателни бактерии, които живеят без наличието на кислород, т.е. те са анайробни. Срещат се при хората и животните, обикновено в чревния тракт и имат пръчковидна форма. Обикновено тези бактерии не причиняват проблеми, но някои техни щамове могат да бъдат доста опасни. E coli, се изхвърлят с фекалиите и могат в продължение на 4 месеца да са активни и да се размножават. Те се разпространяват чрез храната, водата и въздуха.
Болестта се развива много бързо, като основно са засегнати младите спортни гълъби, инкубационният период може да се различава, но обикновено е най-много една седмица.

Лечение на гълъби болни от колисептицемията (колиинфекция) Колисептицемията има хронична и остра форма.
Чревното разстройство е основният симптом при острата форма на коли инфекцията, едновременно с това, спортните гълъби пият много вода, отслабват, стават сънливи и отпуснати, имат течни фекалии, и в най-лошият случай изтощението им води до смърт.
Това понякога става изключително бързо и можете да намерите птиците си мъртви само след няколко часа. В тези случаи коли бактериите навлизат в кръвта и засягат отделни органи на птиците, това състояние се нарича колисептименция.

В случаите, когато се развива хронична форма, тя е много по-трудна за диагностициране, понеже при нея признаците приличат много на други заболявания. Тя често се развива в следствие на острата форма.

Основни симптоми могат да бъдат намален апетит, отслабване, затруднено дишане, хъркане, сънливост, понякога дори поражения на нервната система. За съжаление симптомите не са достатъчни да се диагностицира тази форма на колисептицемията, поради сходността на симптомите с много други болести, като например пулороза, коксидиоза, салмонелоза (паратиф), хексамитоза и други. Важно е да се направи бактериологично изследване на проби от органи, като се ползват труповете на спортни гълъби, които са били заразени. Важно е тези изследвания да се направят в рамките на 24 часа от смъртта на птиците. Това изследване трябва да включва и антибиограма за да се установи, кое е най-доброто лечение.

Обикновено се използват широко-спектърни антибиотици, но е важно да се следва резултата от антибиограмата за да има лечението желаният ефект. Фуразолидон е първият медикамент с който трябва да третирате болните си гълъби веднага щом забележите че са болни. Антибиотици, които се препоръчват при колисептицемията са тетрациклин, ампицилин, хлорампфеникол, апомен, фармазин. Комбинирайте задължително това лечение с витамини.

Друго задължително нещо, което трябва да направите е да почистите и дезинфекцирате гълъбарника заедно с всичко в него, като хранилки, кацалки, поилки и т.н. Дезинфекцията се прави с разтвор на хлорна вар от 5% и 3% разтвор на натриева основа. Също може с фенол или лизол.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!