≡ Menu

Прозявка, заразна болест при гълъбите

syngamus trachealis Прозявката при гълъбите всъщност е един много специфичен признак на зараза със syngamus trachealis или така наречения прозявъчен червей. Тя е придружена от съпътстващи симптоми, като задъхване, кихане, поклащане на главата.

По принцип заразяването с този паразит вече не се среща много често, поради като цяло подобрените условия на отглеждане на спортните гълъби. Птиците живеят в добре поддържани, пригодени за тях помещения, отделени от други животни и хората, което помага като профилактика, особено ако терена около гълъбарника се поддържа чист.

прозявъчен червей syngamus trachealis Паразита причиняващ тези симптоми се развива в началото в други организми, като например в земния червей, охлювите, личинките. Като цяло средата в която живеят домашните птици, като патици, кокошки, гъски е много благоприятна за развитието му.

Прозявка, заразна болест при гълъбите Спортните гълъби, а и другите птици се заразяват с него чрез храната, той бива погълнат и по този начин попада в белия им дроб. Там се храни с кръвта на птиците и се развива в продължение на 10 дни. В последствие се изкачва нагоре по трахеята и застава там. Мъжкият червей се закрепя за женския и така образуват буквата Y. Дразненето, което предизвикват в трахеята на гълъба го кара да киха и да се прозява, при което червеите биват изхвърлени през човката на заразената птица. Този паразит се среща основно по селата и фермите, като напада дребните по размер птици. За да се избегне пренасянето на заразата не е добре да се комбинира отглеждането на гълъби с други домашни птици или да се държат в близост едни до други.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!