≡ Menu

Причини и лечение на воднистото изхождане при гълъбите

Причини и лечение на воднистото изхождане при гълъбите Воднисти изпражнения при гълъбите

За да сте сигурни, че спортните ви гълъби са здрави, трябва да наблюдавате не само поведението им, но и изпражненията им. Те са много показателни за здравословното състояние на птиците. Има много заболявания, които се проявяват със смущения на храносмилателната система, като колиинфекция, паромиксовироза, салмонелоза, кокцидиоза, трихомоноза.
Нормалната консистенция на изпражненията на гълъбите трябва да е пастообразна, а когато е налице заболяване, често съдържанието в червата преминава през тях твърде бързо и излиза в различна гъстота.

Друга причина за воднисти изпражнения е прекалено многото пиене на вода, което също е част от симптомите при някои от тези заболявания. Фекалиите се разреждат с водата и се получава диария. Този симптом обикновено се проявява само при отделни птици.

Причините могат да бъдат различни, като се започне със застудяване, влага, прекалено ниски температури в гълъбарника, отслабване и се стигне до състезания, изложби, промени и преместване на птиците, хранене в нетипични часове и др., всички тези фактори могат да предизвикат нервност и повишен стрес при спортните гълъби, което води до повече заболявания и нарушаване на имунната система.

Лечение на воднистото изхождане при гълъбите Смяната на самата храна може също да доведе до реакция, не всички храни се понасят еднакво добре от птиците. Ако гълъбите поемат повече пясък, в който се съдържа сол, също може да се стигне до нарушен воден баланс, който да се прояви във воднистото изхождане. Същото може да стане и ако температурите са много високи и гълъбите приемат прекалено много течност. Това води до загуба на много полезни за тях микро елементи и минерали.

Въпреки многото причини поради които спортните гълъби могат да имат воднисто изхождане, за да сте сигурни че то не е причинено от инфекции и паразити, е добре да се направи лабораторно изследване.

Болестите, които обикновено се проявяват с воднистото изхождане са кокцидиоза, паромиксовироза, колиинфекция, салмонелоза.
За да компенсирате загубата на микро елементи и минерали е добре да давате на гълъбите 2 дни чеви-фит. Ливиферм може да се дава около 3-4 дни за да се стабилизират чревните процеси и да може да се възстанови флората на червата

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!