≡ Menu

Подготовка на спортни гълъби по време на състезателния сезон

Подготовка на спортни гълъби  По време на подготвителния период изграждането на състезателната форма на гълъбите, трябва да се постигне, чрез летене над гълъбарника – тренировката е 1 час на ден, или чрез алтернативата от увеличаващи се пускания от къси разстояния. Това трябва да бъде последвано от повтарящи се пускания на къси разстояния (за около 35 минути или до 50 километра) ежедневно, за да се подобрят способностите им да се връщат. Когато започнат 50 километровите пускания, полетите над гълъбарника трябва да се правят след обед, за предпочитане в 14:00 часа и да се намалят до 30 – 40 минути.

Тренировките за къси разстояния не са същите както тези за средни и дълги. Две седмици преди първото състезание се достига краят на подготвителният период, и трябва да се започне програмата за подготовка на гълъбите при къси разстояния. Има много варианти на тези програми и те могат да дават отлични резултати при едни гълъбовъди, докато същите програми при други гълъбовъди може да не дадат никакъв резултат.
Една от важните предпоставки да подберете правилната подготвителна програма за вашите спортни гълъби, е да разберете какво означават понятията “състояние” и “форма”. Главната цел на успешният гълъбовъд когато подготвя отбора си за да достигне върхова състезателна форма, е да подготви птиците да се представят успешно на състезанията и да покажат добри резултати.
Гълъбите трябва да са във върхова форма и особено важни са гръдните мускули и крилата.
Процесът отнема изключително много време, но по време на полетите на дълги разстояния гълъбите развиват обикновено добра скорост, което означава че енергията необходима за определена маса, за да може гълъбът да пътува на определени дистанции и разходите за транспорт, трябва да станат по-ниски. Гълъбите летят като много “махат” с крилата си, енергията необходима за тези полети където главно червените мускули се използват може да бъде набавена от храни като въглехидрати, белтъчини и мазнини. Продължителният полет има голямо значение за дихателната, сърдечно-съдовата и мускулната система на гълъбите. Това означава, че състоянието и добрата форма няма да са на лице, ако тези системи не функционират оптимално. Когато гълъбите се състезават на дълги разстояния те трябва да носят големи резерви от допълнително гориво. В същото време организма трябва да контролира телесната температура и загубата на течности от генерирането на топлина, чрез мускулната активност при продължителните полети. Мускулите, които гълъбите използват за да летят, и поддържащите системи на гълъбите, трябва да достигнат добро ниво по време на състезателният сезон за да се достигне успеха.

Другата крайност са полетите когато гълъбите опитват да избегнат нападенията на хищници или при излитане, или да избегнат други препятствия, като кабели и мрежи по време на полета. Тук се използват белите мускулни фибри и гълъбите трябва да разчитат на анаеробните или независимият от кислорода метаболизъм поради бързината, с която се изисква енергията. Гълъбите не са в състояние да извършват подобно действие за повече от няколко минути понеже гликогена (животинската скорбяла) може да бъде осигурена за много ограничен период от време.

Когато гълъбът лети, големите гръдни мускули извършват маховите движенията на крилете надолу, а малките гръдни мускули – нагоре. Поради тези редуващи се действия на гръдните мускули по време на нормалните състезания без вятър или други препятствия, изглежда че мускулите винаги са в напрежение. По време на свиването на концентричните мускули, мускулите винаги се скъсяват, това позволява кратък период на почивка и затова това действие не е така стресиращо, както когато ексцентричните мускули се свиват.

Смесване на половете и чифтосването по време на подготвителният период е от изключително значение за резултатите, които ще се получат в крайна сметка. Много от гълъбовъдите имат отделни гълъбарници или отделения в гълъбарниците за стари птици и за едногодишните, и отделни секции за женските и мъжките. Въпросът, е дали женските и мъжките трябва да се смесват по време на късите разстояния, и до каква степен да се прави това по време на подготвителният период. Препоръчително е по време на загряващият период преди състезанията на къси разстояния половете да се държат разделени. Това ще накара гълъбите да се фокусират върху тренировката без да бъдат разсейвани от вниманието си към другият пол. Около 20 дни преди първото състезание гълъбите могат да се съберат, защото вече са достигнали добра форма, но присъствието на противоположният пол преди това би ги притеснявало твърде много. Този интерес може да доведе до това, че много от гълъбите да бъдат на 7 дневни яйца по време на първото състезание. Обикновено 10 дни след събирането на гълъбите, женските трябва да започнат да се проверяват много внимателно, защото те могат да бъдат готови да снесат и тогава не трябва да се пускат на състезания.

Определянето на началото на състезателната активност също е един от важните за успеха фактори. Състезателният сезон е връхната точка на всяка гълъбовъдна година. Управлението на състезателният сезон е всестранен процес и се състои от много елементи. Можем да разделим състезателният сезон на 3 периода. Разделянето обикновено се прави на къси, средни и дълги разстояния. Разделянето на базата само на разстояние не винаги е удачно, защото е важна и продължителността на полета.

Има големи разлики в управлението на съответните периоди, особено в областта на храненето, тренирането и състезаването, което води до желание за повече информация във всеки гълъбовъд който иска да напредва. Успешният състезателен сезон не идва лесно, но опитният участник може да достигне отлични резултати използвайки знания, умения, внимателно наблюдение, шесто чувство и малко психология за спортните гълъби (опитайте да разберете как мислят гълъбите) и разбира се, няколко много добри птици.

Добре е винаги да се определят следните разстояния:
– къси разстояния – всички състезания до 450 километра и до 5 часа летене;
– средни разстояния – всички състезания от 451 километра до 600 километра и до 8-9 часа летене;
– дълги разстояния – всички разстояния от 601 километра и нагоре, и повече от 9 часа летене.

Специално внимание е нужно за дългите разстояния над 850 километра, въпреки че те се включват много рядко в състезателните програми.

В практиката съществуват много широки вариации за успеха и предшестващата го подготовка. Всеки успял гълъбовъд има собствена система, която изглежда че добре работи за него. Тези методи се променят от време на време поради променящи се обстоятелства. Затова трябва да се знае, че няма правила написани и важащи за всички случаи, и повечето успехи се дължат на определени методи и системи прилагани в определена ситуация.

Има успешни гълъбовъди които:
– тренират гълъбите си само над гълъбарника и ги хранят спазвайки изключително строг режим;
– пускат гълъбите на дневни тренировки и мерят храната по определена схема;
– пускат гълъбите на дълги тренировки като увеличават продължителността на полетите над гълъбарника и позволяват на гълъбите да ядат толкова колкото желаят;
– имат смесена тренировъчна програма, пускат гълъбите на няколко тренировки по време на седмицата, като в допълнение ги пускат да летят над гълъбарника в останалите дни, понякога и в същият ден;
– когато започне състезателната програма, разделят гълъбите в отбори и задържат едната група от състезания, докато не свършат пусканията от къси разстояния;
– разделят гълъбите на 2 отбора и ги състезават на 2 седмици, когато разстоянията се увеличат, разделят гълъбите на 3 отбора и ги състезават всяка 3-та седмица;
– подготвят определени птици за определени състезания и ги използват само по предназначение;
– състезават птиците всяка седмица докато се изтощят и тогава ги сменят с резервни;
– състезават се с натуралната или вдовишката системи, и държат половете разделени.

Както ще забележите, промените при постигане на успех варират и са почти неограничени. Затова е невъзможно да се каже нещо определено за състезателният сезон. Има много вариации на системите за подготовка на гълъбите по време на състезателният сезон, особено що се отнася до хранене, тренировка и състезаване. Две сложни дискусии са също и тези, че гълъбите от различните фамилии реагират различно на различните системи. Имате ли добри спортни гълъби, вие имате добри шансове в спорта независимо коя система ще изберете, но имайте впредвид че фамилията (произхода на птиците) също има изключително важна роля.

В заключение може да се каже, че ако състезателната програма започва през първата седмица на юни, тогава е добре подготовката на птиците да започне между 1 и 15 април. Изчакайте гълъбите да започнат да летят над гълъбарника поне 40 минути и тогава започнете тренировъчните пускания.

В тази връзка ще е добре да ви запознаем и със следните статистически факти, изводи от направено проучване сред гълъбовъдите на спортни гълъби:
– в клубовете в които първото състезание започва първата седмица на месец юни, 44% от участниците отварят гълъбарниците и започват да летят с птиците си на 1 април, а 30 % на 15 април;
– общото разстояние покрито при тренировъчните полети варира от 560 до 2280 километра тоест средно 1400 километра;
– разстоянията от които птиците се пускат също варират, като 29% пускат от 10 километра от 20 километра – 17 %, 30 километра – 4%, 40 километра – 21% и 50 километра – 29 %;
– от участниците 56% твърдят, че започват тренировки на 1 май, а 22% на 15 Май;
– тренировките на младите птици в годината когато са родени, за засилване на инстинктите им за връщане могат да се опишат така: 68% не пускат младите птици, понеже това не води до големи ползи и често се получават загуби на добри млади спортни гълъби, 32% смятат че на младите птици трябва да се даде възможност да развият летателните си способности, чрез постепенно увеличаване на разстоянието, от което се пускат до поне 50 километра понеже в годината когато са се родили мозъкът се развива най-бързо и тренировките помагат много за подобряване на способностите им и натрупване на опит.

Ето и няколко добри съвета на опитни гълъбовъди на спортни гълъби, постигнали върхови успехи със своите любимци:
– редовните пускания на птиците от къси разстояния, ги тренират да се връщат добре, и да развиват в добра степен мускулите си;
– поне една седмица преди първото състезание е добре да пуснете гълъбите от точка, от която ще се състезават поне веднъж;
– ако пускате гълъбите от по-малко от 50 километра разстояние, тренировките трябва да бъдат колкото е възможно по-чести;
– ако птиците имат здравословен проблем бъдете търпеливи и изчакайте докато започнат да бележат напредък;
– тренирането на младите птици трябва да се започне много внимателно с пускания на къси разстояния;
– изключително важно е да се провеждат ежедневни тренировки на къси разстояния и поне веднъж на седмица от 150 – 200 километра.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!