≡ Menu

Подбор на двойките за разплод при спортни гълъби

Подбор на двойките за разплод при спортни гълъби Един от най-трудните и важни моменти при подобряване на линията на спортните гълъби е подборът на двойките за разплод. Това не е лесно да се направи и обикновено, само най-опитните гълъбовъди успяват да направят най-сполучливите комбинации, най-вече защото те познават добре птиците си. Трябва да се познават добре физическите качества на гълъбите и всички те да се следят добре, обърнете внимание на костната структура, мускули, оперение, баланс, състав на кръвта, сърце, дробове, гръдна кост, гърло, характер и т.н.

Няма физически качества които са маловажни. Да се намери перфектният гълъб не е лесно, също така състезателите не винаги са най-подходящи за разплод. Принципно, ако винаги се стремите да запазвате гълъбите с най-добри физически качества ще успеете да подобрите линията си.

Подбор на двойки за разплод Има определена последователност в която трябва да се оценява един гълъб. С лек натиск по гърба се оценява дали гълъбът има слаб гръб и сухи, груби пера. Това не са добри качества в един гълъб, винаги при оценката първо се проверява здравословното състояние на птицата.

Ниското тегло в комбинация с лъскава, плътна перушина, гладка като коприна са прекрасни качества.

Знанието в тази област се натрупва с опит. Наблюдавайте птиците които държите и следете за специфични прояви на техните физически качества. Критериите описани тук се отнасят за спортни гълъби, които са хранени правилно и са в добра физическа форма. Не са нито с прекалено ниско, нито с наднормено тегло.
Като втора стъпка, опипайте мускулите на птицата, само много опитни гълъбовъди, могат да разпознаят качествата и линиите на мускулните влакна. Това е едно от най-трудните качества и не всеки може да определи състоянието на мускулите, дори и много опитни гълъбовъди понякога грешат или се объркват.
Само специалист би могъл да даде правилна оценка за това на какво разстояние ще лети добре гълъбът и как ще се проявява най-добре. Има и случаи когато гълъбовъдите се справят с тази оценка по-добре от оценителите на спортни гълъби, основно защото птиците летят и побеждават поради комбинация от различни техни качества, а не само заради определена форма или стегнатост на мускулите. Понякога волята и желанието за победа са водещи и решаващи в състезанията и са по-важни в създаването на успешни състезатели.

Правилен подбор на двойките за разплод при спортни гълъби Все пак птиците които имат като цяло най-добрата комбинация от качества ще бъдат победители и ще създават победители. Факторите за добро физическо състояние на птиците са много, например някои гълъбовъди смятат че формата и цветовете на очите са сигнал за определени качества на характера. Формата на главата също е от важно значение да се разбере дали един гълъб ще лети добре. По различни качества се съди и дали спортните гълъби ще летят добре на къси, средни или дълги разстояния.

Реакциите също са важни, специално се избират гълъби с бързи, адекватни реакции. Птиците които са нервни, обикновено са с широки зеници и не са добър избор.

Тези гълъби се губят лесно и трябва да бъдат махани по време на селекцията.

Събиране на двойките за разплод при спортни гълъби Не пренебрегвайте нито едно от качествата изброени тук напълно. Всяко от тях има своята роля за успешният състезател или разплодник.  Доброто общо състояние на качествата като цяло е от изключителна важност.

Все пак не пренебрегвайте състоянието и структурата на мускулите, когато оценявате спортните гълъби. Тя е много важна, но са важни и другите качества, като сила на характера и реакции, следейки както качествата на мускулите, така и очите и формата на главата.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!