≡ Menu

Подагра при гълъбите симптоми и лечение

Подагра при гълъбите симптоми и лечение Поради торенето на зърнените култури над разрешеното ниво, някои от болестите по гълъбите зачестяват, като например подаграта. При торенето в зърнените култури остават високи нива на азотни съединения, които са вредни за гълъбите.

Това е и една от основните причини за високо ниво на пикочна киселина и урати (соли), което води до възпаление на бъбреците, което води до затруднено отделяне на урина. Различни токсични натрупвания в храната, като пестициди, олово и оловни съединения, живак, сол, както и липсата или ниското количество витамини А и Д, също помагат за развитието на болестта.

Подагра при гълъбите Подаграта на вътрешните органи се нарича висцеларна или органова, тя се получава при отлагането на урати в органите, а ако се отлагат урати в ставите, става въпрос за ставна подагра. При гълъбите се откриват и двете форми подагра. Висцеларната подагра е трудна за диагностициране в ранен етап. Няма много видими признаци, и единствено може да се наблюдава безапетитие, слабеене, анемия и отпадналост, като някои от птиците могат да умрат много бързо.

По-лесно се забелязва ставната подагра. Основните признаци при нея са подути, болезнени стави на краката. Кожата също се променя, като става много груба и на допир твърда. Получават се подутини на ставите, и се наблюдават различни изменения. Ако пробиете някоя от подутините, ще видите, че от тях излиза гъста бяла каша. При аутопсия на починали гълъби с Висцеларна подагра се вижда, как всички органи са покрити с бели точки.

Лечението е съобразено с причините които предизвикват болестта. Дава се по 0,5 грама Атофан на един гълъб. Подутините могат да се премахнат и се мажат с йодна тинктура. Добре е да се сложи във водата салицилова киселина или Карлсбатска сол по 10 грама на 1 литър вода.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!