≡ Menu

Орнитоза при гълъбите лечение

орнитоза при гълъбите лечение Орнитозата е много разпространено заболяване, което е силно заразно и инфекциозно. Друго нейно наименование е Пситакоза, понеже е най-разпространена при папагалите. Болестта Орнитоза е опасна не само за птиците, но и за хората.

Заразяването става чрез въздуха, когато в него попаднат прашинки от екскременти, които носят заразата, друг начин да за заразяване е при контакт с болни птици. Орнитозата е най-разпространена при папагалите, но всички птици могат да се заразят, както пойните, така и декоративните, особено свободно живеещите градски гълъби.

Халмидиите (Chlamidia psitici) са причинителите на Орнитозата. Те са вътреклетъчни микроорганизми, които живеят в заразените птици. Смъртността от тази болест е най-висока при младите спортни гълъбчета, те се заразяват чрез носни секрети и при достъп до изпражнения съдържащи зараза.

При някои птици Орнитозата може да не покаже никакви признаци, но въпреки това заразата продължава да се разпространява. Това е много опасен момент, защото така се заразяват много спортни гълъби, без гълъбовъда да може да открие източника на болестта. Рискови фактори са лоша хигиена, храна, голяма влажност в гълъбарника, не добра вентилация, много гълъби на не достатъчно място, транспорт, и други.

Болести по гълъбите орнитоза и как се лекува Веднъж попаднали в кръвта на птиците, Хламидиите се разпространяват в органите и тъканите.
Те отделят токсини, които разрушават клетките и кръвоносните съдове, което води до кръвоизливи и некрози.
Очите на болните спортни гълъби сълзят, болестта може да е в незабележима, т.е. латентна или остра форма, придружена с множество симптоми.

Някои от симптомите могат да бъдат, опадване на перата около очите, чувствителност към светлината, от очите тече гной, и е възможно клепачите да залепнат. Дишането се нарушава и птиците не могат да летят, губят апетит и отслабват. Появява се парализа на крайниците, възпаляват се синусите, перушината настръхва, диария, главата и човката са надраскани. Енергията на животните намалява и не желаят да летят. В гърлото има слуз и зениците може да се обезцветят.

Не всички симптоми се появяват, понякога само някои от тях може да се забележат от гълъбовъда и гълъба въпреки това да е болен в много сериозна форма и да умре много бързо. Понякога много млади птици могат да умрат за кратък период от време. По-възрастните спортни гълъби обикновено не получават много симптоми, но въпреки това болестта се развива и може да бъде изключително опасна, понеже заразата се разпространява и много млади гълъби се разболяват и умират. Орнитозата може да е фатално заболяване и за хора които имат много слаба имунна система.

Заразените гълъби веднага трябва да се изолират, а болните се унищожават. Хламидиите се унищожават при 60 градуса по Целзий, за това е добре мъртвите птици да се изгарят.

Лечението става с антибиотици с широк спектър на действие, като например Доксициклин, Терамицин, Ампицилин, Окситетрациклин. Има и специални препарати, които могат да се закупят от аптеките, те са разработени да действат срещу Орнитозата, някои от тях са Ornimix, Rnistop, Ornithosis 3, Orni-special.

Когато се лекуват гълъбите с антибиотици, не трябва да им се дава калций и пясъка се отстранява от гълъбарника. Витамините А, Д и Е са подходящи да се дават на болните гълъби, защото те подобряват действието на имунната система при борбата с болестта. Храненето също е важно, то трябва да е с качествена храна.

Помещенията се почистват с дезинфекционен разтвор от формалин 2%, и фенол 0,5%. Когато сте в контакт с болните спортни гълъби или почиствате гълъбарника е важно да използвате предпазни материали, като маска за лице и ръкавици.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!