≡ Menu

Окото при подобряването на линията при спортните гълъби

Окото при подобряването на линията при спортните гълъби Окото е най-оспорвания фактор в селекцията на спортните гълъби. Има безкрайно много и твърде противоречиви теории, които изтъкват различните кръгове на очите, цветовете и други фактори като особено значими. Ние ще разгледаме всички характеристики на окото, разяснявайки значението им.

Например, много хора смятат, че един от най важните фактори в окото на гълъба е кръгът на адаптацията. Много гълъбовъди смятат, че той има голямо значение за ориентацията. Светът обаче познава много успешни състезатели, които нямат такъв кръг.

Окото при подобряването на линията при състезателните гълъби  Качеството на очите не трябва да се пренебрегва, то е добър знак за жизнеността и здравето на спортните гълъби. Един от признаците за лоши очи са мътните, неясни очи. Важно е очите да имат ясни, ярки цветове с блясък. Цветът на очите няма значение, но той трябва да е с чист пигмент и ясно изразени вени. Яркият цвят на ириса е също от голямо значение. Спортни гълъби с такива очи са перфектни за развитието на вашата основна линия гълъби.

Все пак доста гълъбовъди имат различни мнения по въпроса с очите и е добре да се направи обстойно проучване и внимателно да се изучат очите на доста гълъби за да сте сигурни, че виждате правилно и разпознавате признаците за които говорим тук. Гълъбовъдите, които успяват обикновено обичат да експериментират, те пробват и проверяват различни теории и собствени идеи. Умението да учите от опита специално в разпознаването на добрите очи ще ви бъде от особена полза.

очите на спортните гълъби  Има и различни теории относно кръга на адаптацията, според някои гълъбовъди, той трябва да е затворен, а някои смятат че това не трябва да е така. Според нас не е важно дали кръгът е завършен или не, но е важен неговият произход.

Различните линии имат различни характеристики, на кръга на адаптация, например:

1. Очи с богати цветове, с тънки линийки и много вени. Това са много типични очи на гълъб от добра линия.

  1. Добре очертан кръг на адаптация, обкръжен от няколко пълни кръга.
  2. Плътен кръг, който обгражда цялата окръжност отвън на зеницата, може и да частичен кръг. Като между него и кръгът на адаптацията има жълтеникав или зелен цвят.

Искате ли да формирате добре линията си гълъби, ви трябват състезателни птици със завършен кръг на адаптация.
Това е добър знак, че добрите им качества ще се запазят в поколенията които те ще дадат.

Все пак добре очертаният кръг на адаптацията не е гаранция, че само тези гълъби са подходящи за разплод. Има и много гълъби без описаните признаци, които също могат да ви дадат добри състезатели, особено ако те самите са били такива.

очите на пощенските гълъби  Разбира се е важно да имате добра преценка, за подбор на правилни партньори, важно е и другите фактори да са на лице, като качеството на мускулите нервната система, оперяването и цялостното здравословно състояние на птицата. Друг важен елемент е да имате вариации, никога не създавайте двойки, които имат еднакви  цветове на очите. Същото важи и за мускулите, комбинирайте гълъби с различен мускулен тип и други характеристики. Очите винаги трябва да са с ярка окраска и наситени цветове, кръгът на адаптацията не трябва да е решаващ при вашият избор.

Тези птици при правилно чифтосване, дават все по-добро поколение, което е и вашата крайна цел. Защото много гълъбовъди могат да имат спорадични успехи, но малко са тези които успяват постоянно и с различни птици.

Съществуващата теория за светлото и ярко око, най-добре се потвърждава, когато посетите някои наистина успели гълъбари. Няма да ви е нужно да разгледате много от птиците му, за да откриете, че тази теория е вярна.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!