≡ Menu

Неправилното мътене води до сериозни болести на ембриона

Неправилното мътене води до сериозни болести на ембриона Болести на ембриона

Основните причини за заболявания на ембриона са в следствие на проблеми възникнали в режима на люпене, като основните причини са повишаване на температурата (прегряване) или изстиване, когато температурата на люпенето е твърде ниска.

Двойката гълъби заедно мъти яйцата, като се редуват. Обикновено мъжкият гълъб мъти по обед от около 10 часа сутринта до 16 часа, а женската гълъбица мъти през останалото време. Температурата на яйцата по време на мътенето трябва да бъде от +36 градуса до +40.7 градуса по Целзий. Когато гълъбите се отглеждат например в тавански или други помещения, където температурата става много висока през летните месеци или прекалено ниска през зимните са възможни заболявания на ембриона.

Допусне ли се повишаване на температурата над допустимите граници, може ембриона да бъде прегрят, в следствие на което се получават аномалии, като липса на очи, липса на глава, не затваряне на коремната кухина, разногледство и в много случаи смърт. Много често настъпва смърт поради топлинен удар. В случаите когато въпреки високата температура, ембриона се развива нормално, има риск яйцето да изсъхне и малкото гълъбче да не може да излезе навън. Така се получава запичане на яйцето и това довежда до смъртта на гълъбчето.

При ниски температури, рисковете от заболяване на ембриона са много по-ниски. В тези случаи проблемите обикновено се появяват при много млади птици, които мътят за първи път или при породи гълъби, които са много темпераментни.

Заразяването с различни паразити, също е причина за заболявания на ембриона. Наличието на кокощинки, кърлежи, капуши, пухоперояди дразни спортните гълъби, те често стават от яйцата и понякога дори ги изоставят. Това пречи на поддържането на правилната температура, често малките гълъбчета са слаби, не могат да се хранят и умират.

Желателно е гълъбарниците да имат покрив с изолация, което ограничава отделянето на топлина директно в гълъбарника през лятото. Един от вариантите да се постигне това е чрез създаването на въздушна възглавница. Това обикновено става чрез построяването на таван под покривната конструкция. Той е добре да е построен от дърво и да има поне 5 см., разстояние от покрива. Това ще помогне да се задържи топлината през зимните месеци вътре в гълъбарника и да се избегне прегряването през летните месеци. Цялостната конструкция на гълъбарника е добре да е съобразена с атмосферните условия и да предоставя на спортните гълъби среда която ги защитава от тях.

Друго което бихте могли да направите за да си осигурите здрави млади птици, е когато определяте двойките, да избирате единият от партньорите да е опитен в отглеждането на млади гълъбчета.

Ако гледате гълъби от по-темпераментни породи, може да използвате храначи. Това става като яйцата се подлагат под друга двойка, която е опитна и се грижи добре за малките. Едно такова приемно семейство осигурява здраво и безпроблемно поколение.

Паразитите са много сериозен проблем и срещу тях трябва да се вземат сериозни мерки. Обезпаразитяването на гълъбите ще предотврати много проблеми, които биха възникнали с младите гълъбчета.

Отглеждането на гълъбите в затворени помещения или волиери, също е рисков фактор за болести по ембриона. Обикновено тези болести имат недоимъчен характер. Птиците отглеждани без да имат възможност да летят, често имат недостиг на определени храни или боледуват от различни болести, които водят до влошаване на физиологичното им състояние.

При спортните гълъби, които живеят на свобода и при тези, които имат възможност да летят свободно, много рядко се наблюдават не заразни болести. Те си набавят от природата всички вещества, които са им необходими и организмите им функционират оптимално. Те имат достъп до разнообразна храна, пясък и различни растения, което е голям плюс за здравословното им състояние. От друга страна тези птици са изложени на по-голям риск от паразитни и заразни болести.

Ембрионална дистрофия Ето и някои специфични заболявания на ембриона:

Ембрионална дистрофия

Ембрионалната дистрофия е болест причинена от недостиг в яйцата на витамин B1, B2, A, D и на различни микроелементи, като йод и манган. Това е болестта, която се наблюдава най-често сред заболяванията на ембриона, причинени от недостиг на микро елементи.
При това заболяване се стеснява епифизния хрущял, в следствие на което спира развитието на ембриона. В областта на епифизата, костната тъкан е с гъбеста структура, обвита вътре с плътен слой. Така се разпределят правилно силите, когато гълъбите се придвижват. Ставите са удебелени, къси са и деформирани.

Черепа на състезателните гълъби е разширен в основната си част, а в горната си част човката е удължена, като долната част е по-къса. По този начин човката на спортните гълъби става в извивка на долу. Може главата да отече и клепачите да слепнат. Обикновено ембрионалната дистрофия се проявява в средата на развитието на ембрионите, но може да се прояви и в края.

Изключително важно, като превенция е да осигурим на гълъбите пълноценен хранителен режим, преди и по време на яйценосния сезон. Достъпът до чист въздих и слънце е от изключителна важност, както включването на маслодайни семена в храната. Също в храната трябва да се доставят необходимите витамини, специално A, D, B1, B12, както и различни минерални вещества като фосфор, калций и манган. Тези витамини, както и калиев перманганат и калиев йодид могат да се добавят във водата за пиене или към храната. Важно е да се предостави на гълъбите също и креда и други необходими за тях минерали.

Висцерална подагра

Когато има недостиг на витамин A и D се появява висцерална подагра. Основната причина е неправилно съотношение на фосфора и калция или на натрия и калия, както и неправилния баланс на киселини и основи в храната на спортните гълъби.

При това заболяване се отлагат соли на пикочната киселина по мезентериума, който има важна опорна функция на червата, също по плеврата, която е ципа отделяща белите дробове от другите органи в тялото на спортните гълъби, перикарда, който е външната обвивка на сърцето, тази обвивка предпазва сърцето от триене с тъканите около него, но най-често отлаганията стават в бъбреците. Бъбреците се уголемяват и както на повърхността, така и във вътрешността им се отлагат кристали на пикочната киселина, това им пречи да функционират нормално.

Ембрионалната висцерална подагра има голяма степен на смъртност, особено в началото на мътенето.

Това заболяване е много лесно предотвратимо, единственото което трябва да се направи е да се дават на гълъбите витамини A и D, както и рибено масло, калций и фосфор.

Друг начин да се наруши киселинният баланс е когато гълъбарниците са измазани с хоросан. Спортните гълъби кълват от мазилката и поглъщат гасена вар (калциев хидро-оксид) заедно с калция, който приемат.
Авитаминозата води до много сериозни увреждания, както и до смърт на ембриона и в никакъв случай не трябва да се допуска. Особено авитаминоза B12, авитаминоза B2, авитаминоза E.

Важно е във водата на спортните гълъби да се добавят витамини – vit.- complex, AD3-hydro, рибено масло, витазол и др., за да се избегне липсата на витамини и сериозните увреждания до които води тя, особено по време и преди активния сезон за размножаване на гълъбите.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!