≡ Menu

Мускулите като фактор при подобряване на линията при спортните гълъби

Мускулите като фактор при подобряване на линията при спортните гълъби Един от важните фактори при подобряването на линията на спортните гълъби е качеството на мускулите им. Това е и един от най-трудните за разбиране фактори. Много гълъбовъди имат собствени критерии за това как трябва да изглеждат мускулите на птиците, опитвайки да открият признаци които са видели в други по-успешни птици в своите спортни гълъби. Това е грешка. Този подход е подвеждащ.

Мускулите са от изключителна важност за всеки спорт, и имат огромно значение за представянето на спортните гълъби, но да се изгради една специфична представа, за това каква трябва да бъде формата и консистенцията им е голяма грешка. Предварителната представа за това е едно лошо предубеждение. Тази грешка е обикновено следствие от факта, че гълъбовъдите рядко имат възможност да наблюдават и да държат в ръцете си най-добрите гълъби и по този начин им липсва опит относно това какво би трябвало да очакват от птиците.

Мускулите като фактор за подобряване на линията при спортните гълъби  Мускулите на птиците трябва да притежават еластичност дори когато не са стегнати. Високо разположените върху гръдната кост, изпъкналите опънати мускули, са прекрасен фактор показващ спортната форма на гълъба. Едновременно с изпъкнали, като струни мускули, гълъбът трябва да запазва ниското си тегло, докато партньорката му може да бъде с по-тежка мускулна структура.

Обема на мускулите не е най-показателен. Много важни са рефлексите на птицата, колко е жизнена и пъргава. Важно е също да се наблюдава и нервността на спортните гълъби. По-нервните не са подходящи за дълги разстояния. Потрепванията и спазмите са добър показател, дали гълъбът е нервен или не. Дори и най-издръжливите птици, ако са нервни не трябва да са вашият първи избор за състезанията на дълги разстояния. Отпуснатите, еластични и гъвкави мускули, са най-подходящи за дългите полети. Когато притиснете мускулите, трябва да усещате, че те вибрират. За да имат вашите спортни гълъби правилно развита мускулатура, те имат нужда от почивка и правилна подготовка и тренировка. Те имат нужда през повечето дни от една седмица да бъдат отделени от женската, за да и почиват и да имат спокойствие.

Когато гълъбите са много изнервени, те могат да се чувстват изтощени още преди да са летели. За това направете всичко възможно да осигурите на състезателите си спокойствие, не ги хващайте често, и им осигурете среда без конфликти, за да могат те да са в оптималното си състояние на състезанията и да ви донесат победа. Спокойствието е важно за гълъбите и за вас също, защото е много по-трудно да се определи състезателната форма на гълъба, когато той е нервен, неговите резултати тогава може да не са поради лоша физическа форма, а поради нервност.

Мускулите на спортните гълъби имат нужда от спокойна и достатъчно дълга почивка, за да се възстановят след състезание.

Най-лошо представяне на състезанията ще получите от гълъби които имат стегнати мускули, които вибрират. Тези мускули не са гъвкави и няма смисъл да държите такива гълъби. Те не са подходящи за състезания на къси, средни и дълги разстояния. Това са гълъбите които не трябва да отглеждате в гълъбарника си.

Винаги трябва да се обръща внимание на качествата на мускулите. Гълъбите трябва да се подготвят добре, така че мускулите им да се развият правилно и да се тренират за да могат да са в добра спортна форма. Това важи за всички разстояния, но е от изключителна важност за къси разстояния, победите в състезанията принципно зависят от вниманието което отделя гълъбовъда на състоянието на мускулите на гълъбите. При гълъби със стегнати мускули, резултатите ви няма да са много окуражаващи.

Тези гълъби не са подходящи нито за състезания, нито за разплод.

Комбинацията от следните фактори е от изключителна важност, еластични мускули, копринено меко оперение и ярки, силно оцветени очи.

Тези качества характеризират жизнеността на спортните гълъби.

Един от елементарните начини да прецените силата на мускулите на спортен гълъб е да го държите докато той се опитва да избяга. Този момент е прекрасен за да усетите добре движението и енергията на птицата, специално гълъбите, които се представят добре на дълги разстояния трябва да показват воля и желание за победа. Така можете да усетите и дали гълъбът е в добра форма. Ако забележите, че гълъбът е изпълнен с желание за победа, той ще се представи добре на състезанията на всички разстояния.

Все пак трябва да не се бърка нервността с енергията, защото нервните гълъби не могат да се представят добре в никакъв случай. Той се уморява бързо, защото е прекалено напрегнат. Мускулното изтощение след състезания, също е важен фактор, който не всеки гълъбовъд е в състояние да избегне. Правилната психика също е важна, гълъбът трябва да е достатъчно нервен да реагира бързо, но когато няма повод за безпокойствие, той трябва да е спокоен.

Гълъбите за дълги разстояния трябва да са по-спокойни, за да се приоритира издръжливостта, за това при тях спазмите на мускулите трябва да са по-слаби. Все пак, мускулите на гълъбите, които не ви трябват, са отпуснати, без напрежение и реакция.

Все пак, не трябва да са толкова слаби, че гълъбите да се превръщат в непукисти и да не реагират на никакви дразнители, тогава те нямат мотивация за състезанията и някои гълъбовъди ги наричат поспаланковци. Тези гълъби никога няма да бързат да се прибират от състезания и няма да ви носят победи.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!